Volledig scherm
© Thinkstock

Getrouwde tbs'ers niet herenigd op afdeling

NIJMEGEN - Twee getrouwde tbs'ers van de longstayafdeling blijven verstoken van huwelijksgeluk. Ze worden niet op dezelfde locatie geplaatst. Dat heeft de zogenaamde commissie van toezicht van de Nijmeegse Pompekliniek bepaald.

Longstay-tbs'er John (47) spande vorige maand een kort geding aan om herenigd te worden met zijn echtgenoot Marcel (45).

Getrouwd
De twee beloofden elkaar op 7 december 2015 eeuwige trouw. Sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien. John verbleef op de longstayafdeling Vught, Marcel op de longstay in het dorp Zeeland.

Levensgeluk
De twee worden niet meer behandeld en weten dat ze waarschijnlijk nooit meer buiten komen. Hun huwelijk, in de kliniek voltrokken, zagen ze volgens Johns advocaat als een laatste kans op levensgeluk. Daarom wilde John worden overgeplaatst naar Zeeland.

Longstayafdeling
De kort geding-rechter verwees de zaak naar de commissie van toezicht. Die heeft nu geoordeeld dat John beter af is op de nieuwe longstayafdeling die deze maand in Nijmegen is geopend. Het regime is daar strenger en biedt meer structuur. Een hereniging met Marcel in Zeeland zou te risicovol zijn, betoogde de Pompekliniek met succes.

Hoger beroep
John is zeer teleurgesteld, meldt zijn advocaat. De raadsman laat het er niet bij zitten. Hij tekent hoger beroep aan bij de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Dat beroep dient volgend jaar. De advocaat deed eerder een beroep op artikel 8 van het Europees mensenrechtenverdrag. Daarin is het recht op een familieleven vastgelegd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.