Het kruisbeeld moet mogelijk wijken als het kruispunt van Heyendaalseweg, Houtlaan en Kwekerijweg wordt omgebouwd tot rotonde.
Volledig scherm
Het kruisbeeld moet mogelijk wijken als het kruispunt van Heyendaalseweg, Houtlaan en Kwekerijweg wordt omgebouwd tot rotonde. © Geert Willems/DG

Gevaarlijke kruising Heyendaalseweg - Houtlaan wordt rotonde

NIJMEGEN - De onoverzichtelijke kruising van Heyendaalseweg, Houtlaan en Kwekerijweg staat op de nominatie te veranderen in een rotonde. De gemeente Nijmegen laat dat weten aan de universiteit, in antwoord op een  brandbrief over de verkeersveiligheid op de campus

'De kruising Houtlaan/Heyendaalseweg/Kwekerijweg is ook bij de gemeente een punt van aandacht’, schrijft Nijmegen als antwoord aan het universiteitsbestuur. De gemeente heeft de ambitie om dat verkeerspunt al snel aan te pakken en denkt aan een rotonde.

Er is zelfs al een eerste schetsontwerp en daarbij zal waarschijnlijk een deel van de grond van de Radboud Universiteit gebruikt worden. Die liet in de brandbrief al weten ‘ruimte te bieden voor een reconstructie'. 

Kruisbeeld

,,Er is al eerder gekeken naar een rotonde, maar de Jezuïeten die toen nog het klooster bezaten, wilden dat het kruisbeeld bleef staan”, zegt verkeerswethouder Harriët Tiemens. ,,Nu dat stuk grond van de universiteit is, kan dat alsnog gebeuren. We willen allebei dat de situatie daar aangepakt wordt.” 

In de brandbrief wijst de universiteit erop dat de kruising, tussen het universitair sportcomplex en het voormalige klooster Berchmanianum, al jaren zeer onoverzichtelijk is. ‘Bij de reconstructie van de Houtlaan enkele jaren geleden, ontbraken helaas de middelen om ook dit kruispunt te kunnen aanpakken', aldus de brief. ‘Resultaat is een tweerichting fietspad, elke vorm van logica ontbreekt.’ 

Vurige wens

Het universiteitsbestuur wijst er verder op dat de reconstructie sinds jaren ‘een vurige wens’ is vanuit de bewoners van de wijk Brakkenstein. ‘Wij achten dit eveneens noodzakelijk vanwege de toename van het aantal verkeersbewegingen.’

De familie Van den Beuken woont al bijna dertig jaar pal aan het beruchte kruispunt. ,,Vroeger stonden hier nog verkeerslichten maar toen gebeurden er eigenlijk meer ongelukken dan nu”, zegt de heer Van den Beuken. ,,Er kwamen dan regelmatig mensen vragen of ze mochten bellen voor hulp. Er waren toen nog geen mobiele telefoons”, vult zijn vrouw aan. ,,Nu gaat het ongeveer één keer in de twee jaar mis. Maar onoverzichtelijk is het wel, zeker voor fietsers. Ik hoop wel dat het kruisbeeld blijft, want dat hoort bij Brakkenstein.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.