Volledig scherm
© Thinkstock

Gevoelstemperatuur onder de -5, alle daklozen mogen binnen slapen

NIJMEGEN - Het is zo koud en guur dat alle daklozen vanavond binnen mogen slapen. Bij de verschillende opvanglocaties voor daklozen in Nijmegen worden vanavond extra bedden neergezet. 

Omdat de gevoelstemperatuur onder de -5 uitkomt, heeft GGD Gelderland-Zuid vanmorgen Fase 1 afgekondigd. Dat houdt in dat er extra winternachtopvang is op de opvanglocaties en dat daklozen altijd naar binnen mogen. Dat is op vrijwillige basis en er is geen limiet, zegt een woordvoerster van de GGD. 

De GGD meet in de winterperiode iedere ochtend de gevoelstemperatuur. Als deze onder de -10 uitkomt, gaat fase 2 in. Dat betekent dat de nachtopvang minder vrijwillig wordt: organisaties gaan daklozen dan actief opzoeken om ze ervan te overtuigen mee te komen. 

Opvanglocaties

De opvanglocaties in Nijmegen waar daklozen terechtkunnen voor de winternachtopvang zijn bij De Hulsen aan de Tarweweg, het MFC aan de Van Schevichavenstraat in het centrum en bij jongerenopvang Vince aan de Ubbergseweg.

Alle organisaties die te maken hebben met het opvangen van of hulp bieden aan daklozen zijn vanochtend door de GGD op de hoogte gesteld. Het gaat om organisaties als IrisZorg maar ook wijkagenten, hulporganisaties en kerken, zodat iedereen kan meehelpen om daklozen te informeren dat er nu voor iedereen nachtopvang is. Omdat Fase 1 is ingegaan op een vrijdag, blijft die automatisch het hele weekend van kracht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.