Cover
Volledig scherm
PREMIUM
Cover © DG

‘Gewerkt zal er moeten worden, en hard ook’

Ooggetuige van de oorlogPrecies een half jaar na het begin van Market-Garden valt de laatste granaat op Nijmegen. De geallieerden staan aan de Rijn. De Duitsers zitten nog in de Betuwe en bezetten nog steeds Nederland boven de rivieren. Een grote operatie lijkt weer op handen.

Landingsvoertuigen (Duck's) voor de Rijnoversteek in de Nijmeegse haven, 22 maart 1945.
Volledig scherm
Landingsvoertuigen (Duck's) voor de Rijnoversteek in de Nijmeegse haven, 22 maart 1945. © collectie IWM

16 maart
Jan Hendriks (19)
‘In de krant staat dat nu de frontstadsituatie door de geallieerden voor Nijmegen wordt opgeheven, de katholieken op straffe van zonde zondag weer de kerkdienst moeten bijwonen. De kerken en noodruimten zullen aanstaande zondag druk bezet zijn, denk ik.

‘De overgang naar het normale leven voltrok zich in de voorbije weken als in een langzame overvloeier in een film. Steeds meer mensen zie je in de stad. Iedereen begrijpt dat er weer gewerkt moet worden en dat willen de meeste burgers ook.

‘De bevolking is realistisch geworden. Alle utopie is verdwenen. Gewerkt zal er moeten worden, en hard ook. Het sobere leven uit de oorlog zal voortgezet worden. Het is de realiteit.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.