Volledig scherm
Bouwplan GGD NIjmegen © Gerard Verschooten/beeldbewerking Marcel Kuster

GGD-gebouw gesloopt, plan voor studentenflat van vijf verdiepingen

NIJMEGEN - Waar nu het kantoor van de GGD in Nijmegen staat, komen zeer waarschijnlijk studenten te wonen. De gezondheidsdienst verhuist naar nieuwbouw aan de Professor Bellefroidstraat.

Het huidige pand aan de Groenewoudseweg wordt gesloopt en het terrein krijgt een woonbestemming. Studentenhuisvester SSH& is zeer geïnteresseerd en is in gesprek met de gemeente, de eigenaar van het gebouw. Dat is veertig jaar oud, onhandig ingericht en niet duurzaam: daarom verhuist de GGD naar iets verderop.

Dure ondergrondse parkeergarage niet nodig

Deze week hebben burgemeester en wethouders besloten het pand te slopen en het nabijgelegen parkeerterrein aan de Professor Bellefroidstraat te bestemmen voor nieuwbouw van de GGD. Ook het aangrenzende tandtechnisch laboratorium Excent verdwijnt om plaats te maken voor het GGD-gebouw. De gemeente koopt het pand, zodat er geen dure ondergrondse parkeergarage nodig is. De GGD komt zo ook wat verder van de woningen aan de Groenewoudseweg te zitten, waardoor er voor de bewoners van die huizen minder overlast is.

Door de sloop van het huidige gebouw komt een terrein beschikbaar dat zich erg goed leent voor woningbouw. Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSH&) wil er graag een wooncomplex van vijf etages bouwen. De Groenewoudseweg is een zeer gewilde woonplek onder studenten: dicht bij de campus en bij het centrum. Bovendien is een prettige bijeenkomstigheidvoor SSH& dat er meerdere panden van de studentenhuisvester in de buurt te vinden zijn. Er is dringend behoefte aan meer studentenkamers, omdat de vraag toeneemt.

Pal naast de brandweer

Voor het tandtechnisch laboratorium aan de Professor Bellefroidstraat is een locatie aan de Heemraadstraat in Brakkenstein beschikbaar. Daar zat eerst de basisschool van de wijk. Excent heeft meerdere vestigingen in Nederland en Nijmegen. Er is ook een lab aan Kerkenbos in Lindenholt.

In 1981 werd de GG & GD (Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst) gehuisvest in het gebouw aan de Groenewoudseweg. Dat ligt pal naast dat van de brandweer. Dat was efficiënt, omdat die de chauffeurs voor de ambulance leverde. Ook werd destijds voor die locatie gekozen, omdat het toenmalige Radboud Ziekenhuis en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis dichtbij lagen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.