Volledig scherm
Illustratie Jacques Peeters © Jacques Peeters

GGD helpt kwetsbare vrouwen aan gratis anticonceptie

NIJMEGEN - Vrouwen in de regio Nijmegen die bijvoorbeeld verslaafd en/of dakloos zijn, krijgen sinds enkele weken het aanbod van de GGD om gratis anticonceptie te gaan gebruiken. 80 procent, leert de ervaring, doet mee. 

Behalve dat de vrouwen niet meer ongewenst zwanger raken, wordt voorkomen dat baby's in zorgelijke situaties moeten opgroeien.  ,,We voorkomen daarnaast dat vrouwen abortus moeten ondergaan, omdat ze ongewenst zwanger zijn", stelt projectleidster Irmgard Leferink van de GGD Gelderland-Zuid.

De regionale gezondheidsdienst heeft sinds begin november zo'n 30 kwetsbare vrouwen tussen de 15 en 40 jaar benaderd die bekend zijn in het hulpverlenerscircuit en vaak kampen met psychiatrische problemen. Onder hen zitten prostituees van de Nijmeegse tippelzone. Ook een verstandelijke beperking, schulden, illegaliteit en problemen met loverboys kunnen een rol spelen. 

Schrijnende situaties

,,We zijn nog vooral actief in Nijmegen, maar we helpen ook vrouwen uit de omgeving van Nijmegen en de regio Tiel", zegt Leferink. ,,Met het initiatief denken we veel schrijnende situaties te voorkomen. "

De vrouwen kunnen zelf naar de huisarts om anticonceptie te vragen. ,,Maar ze zijn vaak zo kwetsbaar dat het ze niet lukt dit zelfstandig te regelen", legt Leferink de noodzaak voor de actieve benadering uit. ,,Een gesprekje van 10 of 20 minuten met een huisarts is niet genoeg." 

Geldgebrek

Een ander probleem is geldgebrek. ,,Anticonceptie zit boven de 21 jaar niet meer in het basispakket." De proef die nog loopt tot juni 2018 wordt betaald door de GGD. ,,Voor het betalen van de anticonceptiemiddelen hebben we een  potje van 10.000 euro per jaar nodig." 

Inmiddels zijn acht zogeheten aandachtsfunctionarissen aangesteld, vooral verpleegkundigen, die de vrouwen thuis bezoeken. ,,In gemiddeld vijf huisbezoeken van een uur proberen we te achterhalen wat iemands behoefte is met anticonceptie. Heeft iemand een kinderwens? Hoe ziet het seksuele gedrag eruit? Is iemand gemotiveerd om anticonceptie te gebruiken?"

80 procent

Dat laatste blijkt bij verreweg de meesten het geval te zijn. ,,80 procent wil geheel vrijwillig en langdurig meedoen." Spiraaltje of anti-conceptiestaafje in de arm krijgt de voorkeur boven de pil. ,,De pil moet je elke dag op een vast tijdstip innemen. Dat is lastig voor iemand met psychische problemen of een onregelmatig leven." Soms kiezen vrouwen zelf voor sterilisatie.

Na Tilburg en Rotterdam is Gelderland-Zuid de derde regio in Nederland die hiervoor een pilot heeft opgezet. Bedenkster van het anti-conceptieplan is de Tilburgse verpleegkundige Connie Rijlaarsdam. In 2016 kreeg zij voor het initiatief een landelijke prijs voor 'meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.