Volledig scherm
Delen van het Honigcomplex, zoals dit gebouw blijven mogelijk behouden.

Goede oplossing waterkering bepaalt mede toekomst oude Honiggebouwen

NIJMEGEN - Eind maart, begin april moet er helderheid komen over de vraag of het haalbaar is een deel van het oude Honigcomplex in het Waalfront overeind te houden. Het gaat dan met name om het ‘stenen ambachtstraatje’ in het complex waar bedrijven zitten zoals de Meesterproef, Stoom, Brebl en enkele brouwerijen en koffiebranderijen.

Essentieel voor het behouden van monumentale deel van het oude complex, het gaat hier om gebouwen die ontworpen zijn door architect Oscar Leeuw die ook de Concertzaal de Vereeniging ontwierp, is dat er een goede oplossing komt voor de waterkering hier aan de Waal. Die kering moet zeker een meter verhoogd worden om te voldoen aan de nieuwste hoogwaterveiligheidsnormen.

Buitendijks

Volledig scherm
Het Honigcomplex ligt pal aan de Waal. De waterkering moet zeker een meter omhoog. Er wordt nu bekeken of ook flexibele keringen een oplossing zijn. foto:Koen Verheijden © Koen Verheijden

Het gebied waarop de Honig staat is ‘buitendijks gebied’ en kan bij hoogwater overstromen. In de jaren negentig is de waterkering bij de Honig al eens verhoogd. Ook loopt er nog een betonnen kering dwars door het oude fabriekscomplex.  Die keringen zomaar een meter verhogen 'leidt tot een unheimische omgeving', zegt Wout van Hees, directeur van het gemeentelijk ontwikkelingsbedrijf Waalfront. Dan zet je de toekomstige gebruikers en bewoners  achter een hoge muur weg, zonder enig zicht op de Waal, benadrukt hij.

Waterschap

Samen met het waterschap wordt daarom  gezocht naar alternatieven. Zo wordt gedacht aan flexibele keringen. Een waterkering die automatisch omhoog gaat als het hoogwater in aantocht is. Elders in Nederland zijn, onder meer in Spakenburg, zijn  al voorbeelden van zulk soort dijken. Bij hoogwater drijft een wand in de kade omhoog, onder normale omstandigheden ligt die in de kade verborgen. 

Maar deze technische oplossing is volgens Van Hees 'hartstikke duur'. Daarom wordt ook naar andere oplossingen gekeken zoals een aparte dijk achter de Honig. Dan is geen hogere dijk bij de Waal nodig. Bij deze oplossing wordt dan af en toe een overstroming van het gebied rond de Honig geaccepteerd. Van Hees: ,,We praten over een overstromingsrisico van eens in de 50 of 100 jaar. Stel dat we op de begane grond het gebied inrichten als parkeerterrein en de gebruikers bovenin huisvesten, dan loopt toch niemand risico's van wateroverlast." 

Maar de vraag is of die laatste oplossing niet de huidige sfeer van van het ambachtelijke straatje in Honigcomplex aantast. Want juist op loopniveau 'proef je nu de uitstraling van de verschillende ambachtelijke bedrijven."

Meeltoren

In de studie naar de mogelijkheden om delen van de Honig te behouden is ook de gele meeltoren opgenomen.  Volgens Van Hees is de intentie nog steeds om in die toren woningen te bouwen. Dat dity laatste kan wordt nu al bewezen in de oude meeltoren van Boerenbond nabij de Bottelstraat in de Benedenstad. Die oude toren wordt momenteel al verbouwd tot een wooncomplex.

Het ontwikkelingsbedrijf heeft overigens nog ruim de tijd  voor een definitieve beslissing over de oude Honig. Het fabriekscomplex is tot 2021 verhuurd aan de ambachtsbedrijven. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Radboud Universiteit stuurt phishing-mail naar studenten en medewerkers: Trappen ze erin?

    Radboud Universi­teit stuurt phis­hing-mail naar studenten en medewer­kers: Trappen ze erin?

    NIJMEGEN - Alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kregen onlangs een mailtje: ‘Uw mailbox is bijna vol. Om te voorkomen dat uw mailbox niet meer bereikbaar is voor uzelf en voor anderen die u willen mailen, adviseren we u dringend extra ruimte aan te vragen.’ De e-mail riep op dit zo snel mogelijk te doen door op een link te klikken en hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.