Volledig scherm
Scène uit de opera ‘Jabber’ door theatergroep Kwatta. © Eigen foto

Gouden Krekel voor Jibbe Willems van theatergroep Kwatta

VideoNIJMEGEN/ARNHEM - Schrijver Jibbe Willems uit Arnhem heeft een Gouden Krekel gewonnen voor het libretto dat hij schreef voor de voorstelling Jabber van de Nijmeegse jeugdtheatergroep Kwatta. 

De prijs is zondag uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. De Gouden Krekels zijn onderdeel van de VSCD Toneelprijzen, van de Vereniging van Schouwburg- en Concertzaaldirecties.

Jibbe Willems heeft de Gouden Krekel gewonnen voor ‘de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’. In Jabber laat hij ‘vreemde vogels’ met elkaar spreken in een deels zelfverzonnen taal. Volgens de jury toont Willems zich daarin een taalvirtuoos. ‘Waar Esperanto ophoudt gaat Willems verder. In zijn ‘Jabbertaal’ shopt hij uiterst creatief in het moderne idioom van verschillende Europese talen.’

Dat levert geestige zinsconstructies op zoals  ‘es rieke par lente, ah oui differente’ en ‘no foodie in de bek for free’, zo constateert de jury. ‘Willems weet ook de drie vogels in het nest en de nieuwe vreemde vogel die daar opduikt hun eigen woordenschat mee te geven, terwijl ze elkaar wel verstaan. Het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek heeft hij voor iedereen vanaf zes jaar verstaanbaar gemaakt. Dat is reuzeknap.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.