Volledig scherm
De expositie in Dukenburg. © Gerard Verschooten

'Gouden plek' Dukenburg in de spotlights

NIJMEGEN - Inwoners van de Nijmeegse wijk Dukenburg vinden het stadsdeel een gouden plek om te wonen. De hele wereld en de rest van Nijmegen in het bijzonder mag dat weten. Dat moet lukken met een speciale expositie die over Dukenburg is samengesteld.

Aanleiding is het 50-jarig bestaan van dit stadsdeel waar zo'n 24.000 Nijmegenaren wonen.

Tentoonstelling
Eerder dit jaar werd Dukenburg al in de schijnwerpers gezet met de lancering van de Canon van Dukenburg. Het stadsdeel aan de overzijde van het Maas-Waalkanaal komt opnieuw in al zijn facetten aan bod in de tentoonstelling die zaterdag aftrapt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënkapel in de binnenstad.

Mooi
Dat de expositie is omgedoopt tot 'Dukenburgs Goud', lag volgens een van de initiatiefneemsters, Jacqueline Veltmeijer, voor de hand. „De meeste Nijmegenaren die Dukenburg niet goed kennen, spreken met minachting over ons stadsdeel. Ten onrechte natuurlijk. Dat weet je zodra je hier komt wonen. We willen graag al die andere Nijmegenaren laten zien hoeveel moois ons stadsdeel te bieden heeft." Elf grote banieren met foto-compilaties vormen de leidraad voor de tentoonstelling.

Hoogtepunten
Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door fotograaf Jacqueline van den Boom. Zij maakte eerder foto's voor het boek Dukenburg Dichterbij en is opnieuw in Dukenburg met camera op pad gegaan. Om de tentoonstelling meer historische onderbouwing te geven, is hoogleraar Stadsgeschiedenis Dolly Verhoeven benaderd. Zij dacht mee over verantwoorde keuzes in de onderwerpen. Een tijdlijn met de Dukenburgse hoogtepunten door de tijd heen schept het kader waarbinnen de getoonde beelden een plek opeisen.

Dolly Verhoeven opent zaterdag om 14.00 uur de tentoonstelling. Burgemeester Bruls en wethouder Helmer zijn bij de start aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.