Volledig scherm
Fietsers op de Graafseweg, waar één rijstrook staduitwaarts aan de overzijde bij de brug plaatsmaakt voor een fietspad. © Bert Beelen

Graafsebrug in Nijmegen versmald zonder testperiode vooraf

NIJMEGEN - Er komt toch geen proef met een smallere Graafsebrug staduitwaarts. Wethouder Harriët Tiemens van Verkeer negeert daarmee een uitdrukkelijke wens van een Nijmeegse raadsmeerderheid.

Ze zegt echter dat ze goede redenen heeft om de gewenste test met een tijdelijke kunstmatige versmalling niet uit te voeren. Een test vertraagt volgens haar het werk te zeer en dat leidt ook tot problemen bij andere geplande verkeersaanpassingen.

Opstoppingen

Veel raadsfracties pleitten eerder voor een proef omdat ze vrezen dat een smallere Graafsebrug - de weg gaat staduitwaarts terug van twee naar één rijbaan - tot verkeersopstoppingen leidt op die Graafsweg en op het Keizer Karelplein.,,En dan hebben we pas echt een verkeersprobleem’’, zei PvdA-raadslid Marc van Nijnatten eind maart. Die noodkreet kreeg steun van een grote raadsmeerderheid.

Tempo

Volgens Tiemens is echter veel tempo nodig bij de uitvoering van de wegaanpassing, omdat de oude Waalbrug er vanaf 2018 voor een zeer lange periode (bijna twee jaar) deels uitgaat vanwege groot onderhoudswerk. Veel verkeer moet dan een andere route kiezen. 

Voor 2018 wil Tiemens daarom ook nog verkeersverbeteringen uitvoeren bij het Quackplein, de singels en op het Industrieplein in West. ,,We moeten ervoor waken dat die werken elkaar niet gaan hinderen en voor verkeersoverlast zorgen. Dus is haast nodig, ook bij de aanpassing van de Graafsebrug.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.