Volledig scherm
Michel Bos voor zijn woning aan de Bilderdijkstraat in Nijmegen. © Tom Hessels

Gratis en voor niets genieten van Nijmeegse kerstpaleisjes: ‘Beetje over the top is juist mooi’

NIJMEGEN - Geen kerstbomen, maar kersthuizen. Een fenomeen dat in de weken voor kerst vooral te zien is in de Nijmeegse volkswijken: bewoners die kosten noch moeite besparen om hun voorgevels en tuinen te voorzien van de nodige kerstpracht en -praal.

Of het allemaal niet een beetje overdreven is? Michel Bos, bewoner van het Willemskwartier, moet lachen. ,,Ik heb me dit jaar juist ingehouden. Veel kerstspullen liggen nog in de opslag. En een beetje over the top is juist mooi, toch?” 

Het is een druilerige namiddag, en het kleine maar kleurrijke voortuintje van de Nijmegenaar is een aangename afwisseling van de grijze sluier die over de wijk hangt. Passanten houden even de pas in, stappen soms zelfs van de fiets.  

(tekst gaat verder onder de foto) 

Volledig scherm
In kerstverlichting gehulde woning aan de Jan Luykenstraat. © Tom Hessels

,,Het is een uit de hand gelopen hobby van me”, erkent Bos. De versiering hangt er al sinds eind november. ,,Mijn vriendin heeft me aangestoken met het kerstvirus. Een paar jaar geleden ben ik ermee begonnen, en ieder jaar wordt de verzameling groter.”

Tot vorig jaar woonde de Nijmegenaar in een groter huis in dezelfde wijk. ,,Toen had ik veel meer ruimte om uit te pakken met kerstversiering, nu is het passen en meten. Maar eerlijk: ik vind dat het mooi is geworden.”

(tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
Een huis aan de Helmerstraat in kerstsfeer. © Tom Hessels
Volledig scherm
Een versierde woning aan de Wezenlaan in Nijmegen. © Tom Hessels

Bos is niet de enige in de wijk. Enkele straten verderop, aan de Jan Luykenstraat, is een hoekwoning volledig uitgedost met witte led-verlichting. Alsof de ijspegels aan de pui hangen.

Weer een straat verder, aan de Helmerstraat, eenzelfde rijk uitgedoste kerst-voorgevel. Wat blijkt: in de ene woning woont vader, in de andere dochter. Een familiedingetje, dus.

Het past in de volkswijk, zegt de 73-jarige Annie Janssen. Met haar hondje maakt ze een rondje door de buurt. ,,En iedere keer opnieuw geniet ik van die schitterend uitgedoste woningen. Mensen hier hebben het niet altijd even breed en makkelijk: dit zijn de kleine dingetjes waar iedereen toch van kan genieten. Helemaal gratis en voor niets.”   

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.