Gratis naar Muse: leuk maar wel anders

VideoNIJMEGEN - Proletarisch concertbezoek noemen sommigen het: buiten de hekken blijven en toch het concert meepikken. Zoals bij Muse in de Goffert. ,,Het geluid is best aardig maar je mist veel.”

De drie vrienden uit Didam doen het vaak: naar het Goffertpark in Nijmegen als er een concert is. Een kaartje kopen ze niet. Ze maken het zich gemakkelijk op het veld. Luchtkussen mee, koeltas met biertjes en een wegwerpbarbecue. 

Quote

Het is niet dat we het niet kunnen betalen. We gaan vaak naar concerten. Dit is gewoon anders en ook leuk

Volledig scherm
Zanger, gitarist en pianist Matthew Bellamy van Muse. © ANP

,,Zo zijn we vorige week ook naar Phil Collins geweest", zegt Harm Jansen. ,,Niet naar Bon Jovi want toen was het slecht weer. Dit is veel leuker. Lekker relaxed een beetje mensen kijken. We waren hier 's middags al, dit is een goedkoop dagje uit.”

,,Zo'n concert is best duur", vult Koen Jansen aan. ,,Een kaartje kost tachtig euro en dan besteed je ook nog een flink bedrag aan eten en drinken. Het is niet dat we het niet kunnen betalen. We gaan vaak naar concerten. Dit is gewoon anders en ook leuk. Je krijgt de sfeer mee en je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Om een uur of half elf pakken we de pendelbus naar het station. Dan zijn we weg voordat de grote massa komt.”

Een randje scherm te zien

Rondom de hekken van het concertterrein zitten op deze zwoele avond veel groepjes mensen. Je ziet niets maar je hoort het prima. Het gerucht gaat dat je bij de rozentuin het beeldscherm van het podium kunt zien. Als je boven aan de trap staat, kunnen inderdaad een paar mensen een randje scherm zien.

Quote

Je mist veel zoals de lichtshow, de sfeer. Maar ik moet keuzes maken, ik kan niet naar ieder concert

,,Natuurlijk is dit niet hetzelfde”, zegt Carla Derks uit Nijmegen die met een stel vrienden bij de vijver zit. ,,Je mist veel zoals de lichtshow, de sfeer. Maar ik moet keuzes maken, ik kan niet naar ieder concert. Gelukkig heb ik nog een paar festivals in het verschiet: Down The Rabbit Hole en Bospop.”

Mathijs Lievestro en Maartje Remers zijn echte Muse-fans. ,,Dit jaar gaan we in september naar Muse in Ziggodome. We moeten kiezen want we hebben net een huis gekocht. Maar we konden het niet laten om te komen luisteren.”

Volledig scherm
Muse in het Goffertpark in Nijmegen. © ANP

Ja, het is vol maar niet dringen

Buiten de hekken is het dus best gezellig en je hebt alle ruimte. Het concertterrein biedt een compleet andere sfeer: je bent op een megaconcert met 60.000 andere mensen die voor hetzelfde zijn gekomen. Ja het is vol, maar het is niet dringen. En het geluid klinkt aanmerkelijk beter. Op een langzaam donker wordend veld krijg je behalve muziek een uitgekiende beeld- en lichtshow mee. 

Iedereen heeft het geweldig naar de zin. Mensen klappen, dansen en zingen de nummers mee. Ze hebben maanden geleden een kaartje gekocht en hebben naar dit concert uitgekeken. Ze hebben gereisd en in de rij gestaan. En nu zijn ze blij en enthousiast dat ze hun favoriete band zien en horen. Met zijn allen tillen ze elkaar naar een euforische stemming. Dat krijg je niet buiten de hekken.

Volledig scherm
De Britse rockband Muse met zanger, gitarist en pianist Matthew Bellamy, drummer Dominic Howard en bassist Christopher Wolstenholme. © ANP
Volledig scherm
Muse in het Gofertpark in Nijmegen © DG
Volledig scherm
Muse in het Goffertpark in Nijmegen © DG
Volledig scherm
Muse in het Goffertpark in Nijmegen © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.