Volledig scherm
Leren poetsen hoort bij de preventie van een slecht gebit © Bert Beelen

Gratis tandarts helpt: ‘Ik kon niet meer werken van de pijn, totdat ik hier geholpen werd’

NIJMEGEN - De campagne ‘De Mondzorgkaravaan’ van Dokters van de Wereld, een organisatie die zich inzet voor het universele recht van gezondheidszorg, is gisteren officieel geopend voor café De Klinker. Het initiatief moet landelijk 1.000 mensen helpen die mondzorg nodig hebben, maar het niet kunnen betalen.

In Nijmegen worden de komende dagen ongeveer 120 zorgbehoevenden behandeld. Een van hen is Amir Noori (28). Hij is gevlucht uit Afghanistan en woont nu in Nijmegen. Mondzorg was voor hem een probleem. ,,Ik heb drie maanden met pijn in mijn mond rondgelopen. Ik kon niet meer werken van de pijn, totdat ik hier werd geholpen”, vertelt hij. Noori is dolgelukkig met de behandeling die hij gekregen heeft. ,,De mensen zijn hier zo lief. Ik ben dankbaar dat ik hier in Nijmegen mag wonen. Ik hou van Nijmegen en haar inwoners.”

Arianne de Jong is directrice van Dokters van de Wereld. Zij wil aandacht voor mensen die mondzorg nodig hebben, maar het niet kunnen betalen. De Jong: ,,De mensen met een kleine portemonnee, thuis- en daklozen en ongedocumenteerden, hebben ook recht op mondzorg.”

Zij zorgt er meteen voor dat het niet bij die ene keer blijft. ,,Eén behandeling is vaak onvoldoende. Daarom gaan we een netwerk opzetten samen met tandartsen in Nijmegen, zodat er een gratis vervolgafspraak gemaakt kan worden.”

Blokkade

Toch is niet iedereen blij met de komst van de Mondzorgkaravaan. De etalage van damesmodezaak Eláte wordt geblokkeerd door de karavaan en daardoor loopt de winkel klanten mis. ,,Ik sta achter de campagne, maar er is toch wel een andere plek waar de bussen kunnen staan, zodat mijn zaak er niet onder lijdt?”, vraagt een medewerkster zich af.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.