Volledig scherm
Het Green Capital-paviljoen op Kelfensbos. © Gerard Verschooten

Green Capital kostte bijna 4 miljoen, gemeente Nijmegen uiterst tevreden

NIJMEGEN - Het jaar dat Nijmegen de groene hoofdstad van Europa was heeft in totaal 3,89 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een evaluatie-rapport van de gemeente.

De helft van het bedrag is betaald door de gemeente, verder leverden de provincie (1,36 miljoen), de Europese Commissie (95.000) en sponsoren (495.000) belangrijke financiële bijdragen. In de begroting vooraf werd nog uitgegaan van een basisbudget van 2,65 miljoen.  

Communicatie

Volledig scherm
Het Green Capital-ontbijt op de Waalbrug was afgelopen zomer één van de grote publieksevenementen. © Bert Beelen

Verreweg het meeste geld van Green Capital ging op aan organisatorische kosten, uitvoering, producties en communicatie. Voor gastvrijheid en met name het paviljoen op Kelfkensbos moest 434.000 euro afgerekend worden. De gratis picknick op de Waalbrug en het Spiegelwaalconcert, de twee grote publieksevenementen, vallen onder de eigen producties. Kosten daarvan: 531.000 euro.

In het najaar van 2018 werd bekend dat het gemeentebestuur een half miljoen extra nodig had om meer activiteiten in de wijken te financieren en een slotmanifestatie te organiseren.

Uitermate tevreden

Ondanks die extra kosten is het gemeentebestuur uitermate tevreden over het verloop van het Green Capital-jaar 2018. Meteen al bij het presenteren van de basisbegroting was er de ambitie om ook blijvende zaken te realiseren op het gebied van duurzaamheid, klimaatbestendigheid en mobiliteit, waardoor er mogelijk meer geld nodig zou zijn. Zo zijn er in de stad 10.000 bomen geplant, 190.000 stenen uit tuinen verwijderd en 233 nieuwe, duurzame bushokjes geplaatst. Nijmegen kreeg een award als duurzame toeristische bestemming. 

Het was een druk jaar met bezoekers. Tijdens zo'n 200 grote en kleine congressen, lezingen en festivals ontving Nijmegen zo'n 14.000 professionals. Op de speciale Green Capital evenementen kwamen in totaal 71.000 bezoekers af. In het paviljoen werden 16.000 mensen geturfd. 

Bobo-feestje

In de loop van het jaar klonk de kritiek dat Green Capital vooral een bobo-feestje was. In de evaluatie zegt de gemeente nu dat er 'tienduizenden mensen betrokken waren uit alle geledingen van de bevolking’ bij de diverse evenementen. Tegelijk constateert zij dat het lastig bleek om mensen die wat minder op hebben met duurzaamheid toch bij de Green Capital-gedachte te betrekken. Dat is wel geprobeerd, onder meer bij een wedstrijd van NEC, en door het voeren van ‘Appeltaartgesprekken’ en het verstrekken van gratis plantjes. ‘Er is meer geld en meer tijd nodig om deze doelgroep te benaderen’, aldus de gemeente in de evaluatie.

Het Green Capital-jaar krijgt dan ook een vervolg. De programmaraad met bewoners en deskundigen in de stad blijft actief met het organiseren van nieuwe groene evenementen en projecten de komende jaren. In september komt er een conferentie om die doorstart te markeren.    

Volledig scherm
Fietsbrug de Snelbinder en de verlichting op de Waalkade werden voor Green Capital groen gekleurd. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. LIVE: NEC na ruim een uur spelen op voorsprong tegen Jong PSV dankzij Flemming
    LIVE

    LIVE: NEC na ruim een uur spelen op voorsprong tegen Jong PSV dankzij Flemming

    NIJMEGEN - NEC treedt vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Jong PSV aan met drie nieuwe basiskrachten. Rens van Eijden speelt na ruim negen maanden weer een officieel duel bij de Nijmegenaren. De centrale verdediger kampte lange tijd met liesklachten. Ole Romeny en Jellert van Landschoot maken tegen de beloften uit Eindhoven eveneens hun rentree vanaf de eerste minuut. NEC wil de tweede periode in de eerste divisie succesvol van start gaan. Mis niets in het liveblog!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.