Volledig scherm
Lichtshow op Kelfkensbos op de slotavond van Nijmegen als Green Capital, vrijdag. © Gerard Verschooten

Green Capital Nijmegen worstelde met imagoprobleem

NIJMEGEN - Tienduizenden bezoekers kwamen het afgelopen jaar naar de groene hoofdstad Nijmegen. In alle wijken staken Nijmegenaren de handen uit de mouwen om hun omgeving groener en gezonder te maken. Ook tal van bedrijven en scholen haakten aan met duurzaamheidsprojecten. 

Uit een peiling op de site van De Gelderlander blijkt echter dat van de 1442 stemmers 79 procent Nijmegen Green Capital 2018 een flop noemt. 21 procent spreekt van een topper. Afgezet tegen de bezoekerscijfers kun je concluderen dat Green Capital worstelt met een imagoprobleem: dat van een miljoenen kostend ‘bobofeest’, dat maar weinig te bieden heeft voor de gewone Nijmegenaren.  

Veel kritiek

Met een Groene Vrijdag en een lichtshow op Kelfkensbos is Nijmegen Green Capital 2018 vrijdagavond officieel afgesloten. Een jaar lang stond de schijnwerper op Nijmegen als groene en duurzame hoofdstad van Europa. Eervol, maar er klonk ook veel kritiek.

Veel lezers zijn bovendien boos over het prijskaartje dat aan Green Capital hangt. Halverwege het jaar kwam er bovenop de 1,4 miljoen die was begroot nog eens een half miljoen. Samen met de bijdrage van de provincie ging er 3 miljoen euro naar Green Capital. Volgens de gemeente is elke cent goed besteed, want naar eigen schatting leverde Green Capital een economische waarde van 10 miljoen euro op. Of dit klopt, moet blijken uit de evaluatie die in januari klaar is.

Geen verrassing 

,,In mijn beleving was het een grote happening", zegt wethouder Harriët Tiemens. ,,Het jaarprogramma telde meer dan 200 evenementen. Er gebeurde dus elke werkdag iets.” Het was niet alleen een feest voor bestuurders en genodigden van de gemeente, volgens haar. ,,Ze waren er wel, ja. Het is simpel: bobo’s heb je nodig om dingen te regelen voor je stad. En een aantal activiteiten was ook niet bedoeld voor burgers, of bobo's, maar voor ambtenaren en professionals uit het bedrijfsleven. Met de groene challenges zijn we in alle wijken geweest.”  

Dat een groep Nijmegenaren zegt niets van Green Capital gemerkt te hebben, vindt Tiemens geen verrassing. ,,Er zijn ook Nijmegenaren die niks meekrijgen van de Vierdaagsefeesten.” Dat er een wachtlijst was voor vrijwilligers die in het publiekspaviljoen op Kelfkensbos wilde helpen, spreekt volgens haar boekdelen. Evenals de 177.000 stenen die Nijmegenaren uit hun tuinen en straten haalden voor een groenere leefomgeving. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.