Volledig scherm
PREMIUM
Het griepvirus heerst. © Gerard Verschooten

Griepgolf komt eraan: dit moet je doen om het virus niet te krijgen

NIJMEGEN - Hand voor je mond, riepen hele generaties moeders tegen hun kinderen. Hand moet elleboog zijn, weten we met de kennis van nu. Nu de griepgolf nadert, en iedereen om je heen zit te kuchen: hoe voorkom je dat je zelf de klos wordt?

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Het goede nieuws: niet iedereen die griep heeft wordt ziek, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Griep (hoesten, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, vermoeidheid, koorts en rillingen) begint meestal plotseling en duurt enkele dagen tot een week. 

Een verkoudheid loop je op door een ander virus, zoals het rhinovirus. Die virussen veroorzaken bij volwassenen bijna nooit koorts, zegt het RIVM. We noemen alles maar ‘griepje’, maar we kunnen onszelf gewoon vanaf de bank checken. 

RIVM verwijst naar de zelftest van thuisarts.nl en als je ‘nee’ antwoordt op 'koorts’ dan maakt die kordaat aan alle twijfel een einde: geen griep. Voor een second opinion kun je jezelf ook testen op: gezondheidsplein.nl.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.