Volledig scherm
Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. © Paul Rapp

GroenLinks aan kop in peiling, maar nog zeer veel twijfelaars in Nijmegen

NIJMEGEN - GroenLinks wordt bij de komende verkiezingen de grootste partij van de Nijmeegse gemeenteraad en gaat van acht naar negen zetels. Dat voorspelt opiniepeiler Maurice de Hond die in opdracht van GroenLinks, een onderzoek deed onder 400 Nijmegenaren.

GroenLinks zou met die uitslag qua zetels weer even groot worden als in 2002. Destijds haalde de partij een recordscore van 22,1 procent. Nu komt de partij op 21 procent uit.

Twijfelaars

Overigens heeft bijna de helft van de ondervraagden aangegeven dat ze nog niet zeker weten op welke partij ze gaan stemmen. Er valt dus nog een 'wereld, kiezers, te winnen voor alle partijen'. De verdeling van de 39 raadszetels kan op 21 maart daarom nog flink wijzigen.

Minder rood

Volgens de peiling die deze maand is gehouden, wordt de samenstelling van de raad minder rood en meer groen. De SP zakt van acht naar zes zetels en de PvdA herstelt zich nog niet van het dramatische verlies in 2014 (min vier zetels) en zakt nu van vier naar drie zetels. Nieuwkomer de Partij voor de Dieren zou in één klap met twee vertegenwoordigers in de de Nijmeegse gemeenteraad komen.

Lokale partijen

Van de lokale partijen houden Gewoon Nijmegen en de Stadspartij DNF hun twee zetels. Raadslid Paul Eigenhuijsen zal met zijn VoorNijmegen.nu geen zetel veroveren volgens De Hond. De VVD, de partij waar hij zich van afsplitste, scoort wederom vier zetels. Verder haalt de seniorenpartij ook onder de nieuwe landelijke vlag van 50Plus twee zetels.

Het CDA, tot 2002 altijd een van de grotere partijen, blijft met 5 procent op twee zetels steken. De partij scoort nog slechter dan bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017. De ChristenUnie die voor de derde keer een poging waagt, haalt ook ditmaal geen raadszetel.

Strijd

De Hond verwacht een spannende tweestrijd tussen GroenLinks en D66, ook al scoort de eerste in deze peiling 21 procent en de tweede 16 procent (zeven zetels). Dat verschil, vijf procent, is statistisch echter niet significant volgens de Hond. De SP blijft bij dit onderzoek steken op 15 procent, wel een iets betere score dan bij de laatste landelijke verkiezingen.

Laagste score links

De voorspelling van De Hond betekent dat de linkse partijen in Nijmegen (GroenLinks, SP en PvdA) samen de laagste score in 24 jaar behalen. Met D66 erbij blijft Nijmegen desondanks een progressieve stad. Samen komen ze net boven 60 procent van de stemmen uit.

GroenLinks vroeg Maurice de Hond representatieve peilingen te houden in diverse steden, onder meer om te kijken of het Jesse Klaver-effect nog geldt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.