Volledig scherm
Raadslid Pepijn Boekhorst komt met een voorstel om weer heel snel met een garantieregeling voor woongroepen te komen.

GroenLinks: weer steun voor woongroepen vanaf februari

NIJMEGEN - Begin februari volgend jaar moet er weer een gemeentelijke garantieregeling zijn voor woongroepen die een huis willen kopen. Dat is de inzet van GroenLinks in Nijmegen. Fractieleider Pepijn  Boekhorst komt begin november met een voorstel om tenminste 50.000 euro opzij te zetten voor die garantieregeling.

In september bleek plots dat de oude garantieregeling in alle stilte was opgeheven.  Via  Stut, de belangengroep van woongroepen in  Nijmegen, hebben de afgelopen jaren enkele tientallen woongroepen vergeefs om steun via zo'n garantieregeling gevraagd. De Nijmeegse raadsfracties wisten hier niets van.

Verrast

Zij waren compleet verrast dat de garantieregeling was verdwenen. In 2016 hadden ze nog hun steun ervoor uitgesproken. Juist in Nijmegen kiezen veel mensen al vele decennia voor samenleven in een woongroep. Maar banken zijn de laatste jaren steeds terughoudender geworden om leningen af te sluiten met de deelnemers van de woongroepen. Alleen met een gemeentelijke garantieregeling is dat mogelijk. In september bleek trouwens dat ook bestaande woongroepen die een hypotheek moeten oversluiten zonder die garantieregeling geen kans maken op een nieuwe lening. 

Opdracht

Eind september gaven de raadsfracties wethouder Velthuis opdracht met voorstellen te komen voor een snelle herintroductie van de regeling. Volgens Velthuis is dat echter niet eenvoudig te regelen. Er moet een nieuwe verordening worden gemaakt, er moet met banken gesproken  worden of zij onder gemeentegarantie weer leningen willen  verstrekken tegen reële voorwaarden. Bovendien is geld nodig voor de ambtelijke inzet voor de regeling. 

Tempo

Velthuis liet vorige week weten dat als 'alles goed gaat' er in augustus 2018 weer een gemeentelijke garantieregeling is. ,,Dat is te laat", liet Boekhorst direct weten. Hij wil meer tempo. Dus komt hij bij begrotingsbehandeling  op 1 november met een voorstel om nu al 50 mille vrij te maken voor de nieuwe regeling.     

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.