Eikenprocessierups in Gelderland, 2019
Volledig scherm
Eikenprocessierups in Gelderland, 2019 © AS Media

GroenLinks wil maatregelen
tegen opmars eikenprocessierups

NIJMEGEN - Nijmegen moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om de eikenprocessierups volgend jaar uit te kunnen bannen. Dat zegt GroenLinks-raadslid Volkert Vintges. Hij heeft daar inmiddels vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders: ,,Als we volgend jaar minder overlast in de stad van de eikenprocessierups willen, moeten we nu al in actie komen.”

Vorige week deed de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen een soortgelijke oproep. Net als die organisatie pleit Vintges voor natuurlijk maatregelen: ,,Het is zaak dat de eikenprocessierups voldoende natuurlijke vijanden krijgt. Dat zijn bijvoorbeeld sluipwespen, roofvliegen, mezen en boomklevers. Dat kan door goede omstandigheden te creëren, door bijvoorbeeld door gras in publieke ruimtes later in het jaar te maaien. In andere gemeentes is daar al mee geëxperimenteerd en het lijkt daar te werken.”

Daarnaast wil Vintges nu al nachtvlinders lokaliseren: ,,Zo kun je in kaart brengen waar de eitjes voor de rupsen worden gelegd.”

Overlast op Radboud Universiteit

Ook wil het raadslid weten welke maatregelen de gemeente nu al treft. De eikenprocessierups heeft afgelopen zomer voor veel overlast gezorgd in Nijmegen en omgeving. Zo ondervond onder meer de Nijmeegse Radboud Universiteit problemen met nieuwbouw van de faculteit voor sociale wetenschappen, nadat meerdere bouwbakkers als gevolg aanrakingen met haartjes van de eikenprocessierups ziek thuis kwamen te zitten. 

Het college komt volgende week al met antwoorden op de vragen van Vintges.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.