Bij de finish van de Nacht van de vluchteling van vorig jaar werden de lopers in Arnhem onthaald door burgemeester Marcouch.
Volledig scherm
Bij de finish van de Nacht van de vluchteling van vorig jaar werden de lopers in Arnhem onthaald door burgemeester Marcouch. © Gerard Verschooten

Groningse lopers Nacht van de Vluchteling nu naar Nijmegen door bedreigingen

WESTERBORK/NIJMEGEN -  De Nacht van de Vluchteling kan in Nijmegen op zaterdag 15 juni rekenen op een paar bussen vol extra lopers uit het noorden. De wandeltocht voor het goede doel is daar namelijk afgelast na ‘aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties’.

De route van Drenthe naar Groningen zou starten in Herinneringskamp Westerbork, maar de stichting Vluchteling die de Nacht organiseert kon niet in staan voor de veiligheid van de ruim 400 lopers die zich al hadden aangemeld. Er is aangifte gedaan.

Op kamp Westerbork als startlocatie was al langere tijd kritiek, van onder meer FvD-voorman Thierry Baudet die het evenement 'schandalig’ noemde. Woordvoerder Gerard van Mourik van de stichting Vluchteling zegt dat in volle overtuiging het herinneringskamp als startlocatie is gekozen voor de sponsorloop omdat het tachtig jaar geleden diende als opvanglocatie voor vluchtelingen. De stichting Vluchteling werkt ook al jaren samen met het herinneringskamp, vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog joden werden gedeporteerd. 

Jubileum

De start van de Nacht van de vluchteling in 2017, vanaf het Honigcomplex in Nijmegen.
Volledig scherm
De start van de Nacht van de vluchteling in 2017, vanaf het Honigcomplex in Nijmegen. © Gerard Verschooten

,,Maar het is zoals het is", verzucht hij. Op de andere wandellocaties - naast Nijmegen wordt er ook gelopen vanuit Rotterdam, Utrecht en Amsterdam -  zal tijdens de start wel worden stilgestaan bij het tachtigjarig jubileum van Westerbork.

De stichting Vluchteling, die met de Nacht van de Vluchteling geld ophaalt voor het opvangen van vluchtelingen, gaat nu bussen inzetten om de 450 Groningse deelnemers naar de andere startlocaties te vervoeren. Aan de nachtelijke wandeltocht van Nijmegen naar Arnhem, dit jaar in het weekeinde van 15-16 juni, deden de afgelopen jaren steeds meer dan duizend mensen mee. Na Rotterdam, waar de Nacht van de Vluchteling ooit begon, is Nijmegen de populairste locatie. 

Volgens Van Mourik is het niet eerder voorgekomen dat lopers en organisatie werden bedreigd. ,,Eerder het tegenovergestelde. Mensen zijn vaak erg enthousiast.” De Nacht leverde vorig jaar 1,6 miljoen euro op.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.