Volledig scherm
PREMIUM
De verwoeste binnenstad van Nijmegen na het bombardement van 1944. In het hart: de plek waar nu Plein 1944 ligt. © Regionaal Archief Nijmegen

Grootse herdenking bombardement ’44 ; WO II informatiecentrum opent de deuren

NIJMEGEN - Eind februari staat Nijmegen de grootste herdenking van het bombardement ooit te wachten, het is dan 75 jaar geleden. Met duizend lichtjes op de brandgrens, 700 zangers in de stad, indrukwekkende toespraken en de langverwachte opening van het WO II informatiecentrum.

Op 22 februari 1944 lieten Amerikaanse vliegtuigen ruim 500 bommen op de stad vallen nadat ze hun doel in Duitsland niet hadden kunnen bereiken. Er vielen ten minste 776 doden. De Nijmeegse binnenstad werd weggevaagd. Pas in 1984 werd er voor het eerst een grote herdenking gehouden. Pijnlijk als het was, een geallieerd bombardent. Over de jaren is de belangstelling groter geworden. En omdat het dit jaar 75 jaar geleden is, is de herdenking grootser dan ooit.

De activiteiten gaan op 15 februari van start op Plein 1944. Daar zullen tot 1 maart posters te zien zijn die de 776 slachtoffers van het bombardement verbeelden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.