Volledig scherm
De Waal bij Nijmegen.

Grootste gevaar voor schepen in Nijmeegse Waalbocht

NIJMEGEN - De Waalbocht bij Nijmegen, de Gelderse IJssel, Tolkamer en Tiel zijn de gevaarlijkste punten in de Gelderse binnenwateren, vindt de beroepsvaart.

De meeste ernstige scheepsongevallen vinden plaats op de Waal. Tussen 2008 en 2015 deden zich 431 scheepsongevallen voor op de rivier tussen Tolkamer en Gorinchem, waarvan ruim 60 in de door schippers gevreesde bocht bij de Nijmeegse Waalbrug. Deze plek staat al enige jaren op de vierde plaats in de top-10 van gevaarlijke plekken op de Nederlandse binnenwateren.

Menselijk handelen
Bij 32 ongevallen waren recreatievaartuigen betrokken. Vrijwel alle ongevallen ontstaan door menselijk handelen.

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft ontleend aan SOS, de scheepsongevallendatabase van Rijkswaterstaat. Die registreerde tussen 2008 en 2015 6.875 ongevallen op de Nederlandse binnenwateren.

Vele bochten
Uit enquêtes onder binnenschippers blijkt dat de IJssel tussen Arnhem en Zutphen als ‘lastig’ wordt ervaren vanwege de vele bochten in de rivier. Verder blijken ‘kruispunten’ als de Pannerdensche Kop (aftakking naar het Pannerdensch Kanaal) en de sluis bij Tiel (aftakking naar het Amsterdam Rijnkanaal) soms problematisch voor schippers. Hier vinden naar verhouding ook veel ongevallen plaats.

Bij de 992 zware ongevallen tussen 2008 en 2015 in de binnenwateren - waarvan 66 op de Waal - viel geen enkele dode of zwaargewonde.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.