Volledig scherm
PREMIUM
Ed d'Hondt bij de Waal in Nijmegen, de stad waarvan hij 25 jaar geleden burgemeester was. © Paul Rapp

Grote evacuatie van regio Tiel om hoogwater in 1995 was twijfelachtig: ‘Hadden geen keus’

Hoogwater 1995TIEL/NIJMEGEN - Het is zeer de vraag of de grootschalige evacuatie van de Tieler- en Culemborgerwaarden in 1995 wel op basis van de goede informatie is genomen. ,,Ik weet wel dat we twijfels hadden. Dat ga ja dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos’’, zegt Ed d’Hondt. 

D’Hondt was 25 jaar geleden burgemeester in Nijmegen en coördineerde de evacuaties in de regio Nijmegen en Land van Maas en Waal coördineerde. Over de evacuatie van 1995: ,,Het kon niet anders, ik had geen keus, daar ben ik nog altijd van overtuigd.’’

Straaljagers vliegen op maandag 30 januari 1995 in alle vroegte over de dijken langs de Maas en de Waal. Het is de laatste check. Als uit die laatste controle blijkt dat de dijken op springen staan, nemen de burgemeesters nog diezelfde ochtend het besluit te gaan evacueren.

Die dag krijgen 75.000 bewoners van het stroomgebied van de Maas en de Waal inderdaad het dringende advies huis en haard te verlaten, te vluchten voor het stijgende water. Het is een jaar na een eerdere hoogwaterperiode. Met kerst 1993 krijgt toenmalige burgemeester van Nijmegen Ed d’Hondt voor de eerste keer te maken met het rampenplan dat onder zijn aanvoering in de jaren ervoor gemaakt is.

Quote

Ik heb het alle burgemees­ters afzonder­lijk gevraagd: gaan we over tot evacuatie? Los van elkaar zeiden ze allemaal ja

Ed d’Hondt, oud-burgemeester Nijmegen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.