Volledig scherm
De stoomtrein in het Goffertpark Nijmegen. © Leo IJsvelt

‘Grote kans dat stoomtrein op korte termijn terugkeert in het Goffertpark’

NIJMEGEN - Het moet gek lopen, wil de Goffert-stoomtrein volgend jaar niet terugkeren naar Nijmegen. Dat zegt Jordi Wouters van de stichting Stoomgroep De Goffert. Gisteren keerde hij terug uit Zweden, waar hij met de huidige eigenaar van het treintje - een Zweeds pretpark - de koopovereenkomst sloot.

De stoomtrein verdween in 2012 uit het Goffertpark en staat sindsdien geparkeerd in Nils Holgerssons’ Avonturenpark in de Zweedse stad Vimmerby. Al sinds het vertrek uit Nijmegen is Stoomgroep De Goffert bezig om het treintje terug te halen naar Nijmegen.

Door middel van crowdfunding is inmiddels ruim 34.000 euro binnengehaald, zegt Wouters. ,,Daarnaast hebben we een subsidieaanvraag bij de provincie Gelderland lopen voor een bedrag van nog eens 26.000 euro. Volgende maand krijgen we daarover duidelijkheid, maar op basis van eerder contact met de provincie verwachten we geen problemen. Zodra het rond is, is de koop definitief.’'

Inspectie

Het vergaarde geldbedrag van samen 60.000 euro is genoeg om de koopprijs (55.000 euro) en de transportkosten naar Nijmegen (5000 euro) op te hoesten. ,,We hopen begin volgend jaar de stoomtrein naar Nijmegen te halen. We hebben de trein in Zweden ook aan een inspectie onderworpen. Het ziet er allemaal nog prima uit.”

Daarmee is het echter nog niet klaar: er moet een remise voor de stoomtrein worden gebouwd en het tracé moet opnieuw door het park worden aangelegd. Die kosten zijn beraamd op 40.000 euro. ,,Maar zodra de stoomtrein in Nijmegen is, moet het met de rest ook wel goed komen. Ik weet zeker dat het dan nóg meer gaat leven in de stad.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.