Volledig scherm
De film Pak van mijn Hart was de opening van de Nijmeegse Winterweken in St. Stevenskerk. © Gerard Verschooten

Halina, Sinterklaas en kindeke Jezus in St. Stevenskerk

NIJMEGEN - De Sint Stevenskerk was zaterdagmiddag even omgetoverd tot bioscoop. Het Nijmeegse icoon is drie weken lang het centrum van de winterfeesten in de binnenstad. Met de vertoning van de familiefilm Pak van mijn Hart ging dat festival deze zaterdag officieel van start. 

Er waren een honderdtal bezoekers om de avonturen van Fedja van Huët, Halina Reijn, Chantal Janzen te volgen, met ook nog een kortstondige comeback van ‘good old’ Bram van der Vlugt als Sinterklaas.

Het is niet de eerste keer dat er in de kerk een film werd vertoond, verzekert directeur Heleen Wijgers van de Stichting Stevenskerk. Bij de finale van de orgelconcerten eerder dit jaar werd de stomme film Faust uit 1926 van de Duitse regisseur Friedrich Wilhelm Murnau vertoond, met live begeleiding op het orgel.

Bierproeverij

De komende drie weken, tot en met 6 januari zijn er elke dag activiteiten in de St. Stevenskerk. Een bierproeverij, diverse muziekoptredens en sneeuwballen gooien in virtual reality. Op 22 december, de dag na de langste nacht, vertrekt er een lampionnenstoet bij de kerk om de terugkeer van het licht te symboliseren. Het is de bedoeling dat de Nijmeegse Winterfeesten de komende jaren verder groeien, en ook meer naar buiten gaan, vertelt Turgay Tankir, voorzitter van het Huis van de Binnenstad. Het geld dat vanaf januari beschikbaar is voor de zogenoemde reclamebelasting, kan daarvoor gebruikt worden. Het is een belasting waarvoor de meeste ondernemers in het centrum zelf om hebben gepleit.

Gedurende de hele periode is er ook een kerststal ingericht onder het orgel van de kerk. In tegenstelling tot in het Radboudumc ligt het kindeke Jezus nu al in de kribbe. Zelfs de drie koningen zijn al gearriveerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.