Hardlopers in voetsporen van kaaisjouwers met zakken zand

VideoNIJMEGEN - Bergop hardlopen is al niet makkelijk, met een zak van 10 kilo wordt het nog stuk zwaarder. Dat merkten zondag de kleine honderd deelnemers aan de Kaaisjouwer Run in Nijmegen, die in de voetsporen traden van de arbeiders die honderd jaar geleden de kade bevolkten. Die moesten scheepsladingen van de onder- naar de bovenstad dragen. En die pakketten waren nog een stuk zwaarder dan de 10 kilo van de hardlopers.

Volledig scherm
De trap naar de Voerweg. © Paul Rapp

De run startte op de plek waar het honderd jaar geleden ook altijd begon: in de haven. Daar lagen de zakken van 10 kilo klaar. Ook waren er exemplaren van 5 kilo beschikbaar maar die werden veel minder gebruikt. Na de start ging het peloton snelsjouwers een steil trapje op naar de Voerweg, die ook al heuvel op richting Burchtstraat loopt. Na 1 kilometer was het afleverpunt: bij het Marikenbeeld op de Grote Markt mochten de zakken gedropt worden. 

Via een route door Benedenstad en Valkhof, wederom met veel hoogteverschil maar vooral bergaf, kwam het peloton weer terug in de haven. Daar lagen nieuwe zakken te wachten. Eén rondje was ongeveer 2,5 kilometer, de meeste deelnemers liepen er vier. Elk rondje werd zwaarder, niet alleen vanwege de vermoeidheid maar ook omdat er steeds meer regenwater in de zakken zand ging zitten. 

Kaaisjouwer 2019

Volledig scherm
De Voerweg. © Paul Rapp

Er waren twee titels te verdelen: De Kaaisjouwer 2019 voor de snelste man en de snelste vrouw. Die naam mogen dit jaar Christian Bakker en Ingrid van Rosmalen dragen, beiden uit Nijmegen. Zij finishten in respectievelijk 40.23 en 52.17. 

De opbrengst van de run is bestemd voor een beeld van de kaaisjouwer waarvoor de komende jaren nog geld ingezameld moet worden. Deze eerste editie leverde nog niet veel geld op. ,,Maar volgend jaar komt er zeker een tweede editie”, zegt organisator Mark Verhoeven van van Agency X. ,,Dit heeft heel veel potentie.” 

Volledig scherm
De Burchtstraat © Paul Rapp
Volledig scherm
De dropzone op de Grote Markt © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.