Er zitten relatief vaak medicijnresten in uitwerpselen van wilde grazers, óók als ze geen medicijnen hebben gekregen.
Volledig scherm
PREMIUM
Er zitten relatief vaak medicijnresten in uitwerpselen van wilde grazers, óók als ze geen medicijnen hebben gekregen. © ANP XTRA

Heel wat medicijnresten in poep van wilde grazers in de natuur, ook als ze geen medicijnen hebben gehad

NIJMEGEN - In de uitwerpselen van grazers in en nabij natuurgebieden zitten vaak medicijnresten die je er eigenlijk niet in zou moeten aantreffen. De restjes geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn voor insecten en zijn soms nooit toegediend.

6 reacties

 • Pieter van den Berg

  4 maanden geleden
  Deze "stille vergiftiging" , waarover ik al 3 decennia geleden begon te schrijven , zal bij de mens binnen 80 jaar tot onvoldoende vruchtbaarheid leiden waardoor hij zelf voor zijn "uitroeing" zal zorgen.
 • Mattie Veld

  4 maanden geleden
  Hier moet ik Jan Jansen toch wel gelijk in geven, ik denk dat medicijnresten van de huishoudens een veel groter probleem zijn. Laten die eerst maar eens afkicken.
 • Peters

  4 maanden geleden
  Hé Eric ga eens een stukje schrijven over resten van humane geneesmiddelen o.a. Pijnstillers, bètablokkers, anti-epileptiemiddelen, antibiotica, anticonceptie middelen, chloresterolregelaars en rontgencontrastmiddelen. Dan praten we over 3,5 miljoen kilo per jaar in het huishoudelijk afvalwater wat via zuiveringslip weer op het land wordt gestort. I.p.v. boertje pesten wat zo’n beetje jou grootste hobby is. Dan hebben we het over het echte probleem. Dan heb ik het nog niet eens over drugresten.
 • Jan de Burger

  4 maanden geleden
  Zeker 20 jaar geleden was van onderzoek in Denemarken al bekend dat dit vaak het geval is. Dit heeft veel impact op de gehele voedselketen van insecten, wormen etc. tot de vogels aan toe. Schandalig dat hier nog steeds nauwelijks iets aan gedaan wordt. Bij de apotheek krijg je steevast veel teveel crême en pillen voor de kwaal die je hebt. Je kunt dat inleveren, maar ik vrees dat velen het door het toilet wegspoelen. Daarnaast al die bestrijdingsmiddelen van spuitende boeren en burgers.
 • Fam Bruggink FAM

  4 maanden geleden
  Gaan daar de insecten ook dood van soms. Of onvruchtbaar door hormoonresten?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.