Deel van het terrein van de Stichting Ottho Gerhard Heldring aan de Wageningsestraat in Zetten. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Deel van het terrein van de Stichting Ottho Gerhard Heldring aan de Wageningsestraat in Zetten. Foto ter illustratie. © Erik van 't Hullenaar

Hélène schrikt van botheid en arrogantie bij studie naar jeugdzorg: ‘Nederland is kampioen kinderen opsluiten’

De Nijmeegse journaliste Hélène van Beek deed onderzoek naar misstanden in gesloten jeugdzorginstellingen. Ze schreef de verhalen die haar wakker hielden op in het boek: Kinderen van de Staat, Jeugdzorg in ademnood.   

22 reacties

 • Denny

  2 jaar geleden
  Zelf bij OG Heldring in Zetten gewerkt. Dat ze naakt met een scheurjurk in de iso worden gesmeten met grof geweld al een paar keer meegemaakt. Ook lichaams holtes worden onderzocht. En dat alleen al als er een kind vijf minuten te laat in het paviljoen was. Heb na enkele maanden mijn ontslag genomen, ik kon mijzelf niet eens meer aankijken in de spiegel als ik thuis kwam van het werk. Hier komen kinderen nog beschadigder uit. Het is echt vreselijk ook om er te werken. 
 • Danny Boy

  2 jaar geleden
  Ik zat zelf midden 2000 in den heyacker Breda, en daarna tot 2008 in rentray rekken via Jeugdzorg, en ik zat tussen criminele jongeren die gewoon al 4 jaar daar zaten. Toen bestonden jeugdzorg Plus instellingen nog niet. Ik denk dat deze vrouw een beetje overdrijft in haar boek.
 • Uw Buurman

  2 jaar geleden
  Als consultant is er een prima boterham in te verdienen. 
 • Uw Buurman

  2 jaar geleden
  Tijd voor sterke centrale regie door het ministerie, verzekeraars en zorguitvoerders.Net als bij ziekenhuiszorg laat publiek-private samenwerking haar werk doen, en stop met het laten coordineren van de zorg door gemeenteambtenaren en zorgconsultants. 
 • Ook

  2 jaar geleden
  Ik ben niet echt onder de indruk van deze resultaten en kan eigenlijk slechts concluderen dat er kennelijk onvoldoende is veranderd in deze sector sinds de eerste alarmerende berichten hierover verschenen in de jaren zeventig van de vorige eeuw.Wat mij betreft relativeert dit feit het belang van wat deze journaliste zegt te hebben boven water gekregen, best wel behoorlijk.Overigens vervoer van zulke jeugdigen door de rijksdienst is zowel goedkoper als ook praktischer aangezien deze jeugdigen vaak naar rechtbanken worden vervoerd.Dat de journalist zoiets zelf niet begrijpt pleit niet voor haar!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen