Volledig scherm
Vuurwerkshow tijdens de Vierdaagse © Gerard Verschooten

Helft Nijmegenaren wil vuurwerkverbod en een centrale show met oud en nieuw

NIJMEGEN - Geen vuurwerk meer laten afsteken door particulieren zelf, maar georganiseerde vuurwerkshows houden. 51 procent van de Nijmegenaren geven daar de voorkeur aan als het gaat om rotjes en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. 

Dat blijkt uit een peiling die begin mei is uitgevoerd onder 1490 leden van het Stadspanel. Ook werden 282 leerlingen van het voortgezet onderwijs ondervraagd, net als 148 jonge volwassenen tussen de 18 en 26 jaar. 

Nog eens 28 procent vindt weliswaar dat iedereen vuurwerk mag afsteken, maar dat er wel een uitzondering moet worden gemaakt voor ‘vuurwerkvrije zones’. Daarmee zegt 79 procent van de ondervraagden dat ze graag zien dat er iets gereguleerd wordt bij het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw.   

Geen maatregelen

Toch leiden deze resultaten er niet toe dat de gemeente Nijmegen dwingende maatregelen gaat opleggen. De belangrijkste reden is dat verreweg de meeste Nijmegenaren aangeven dat zij geen vervelende jaarwisseling hebben gehad. ‘Prettig’ scoort 58 procent, ‘niet prettig’ en ‘niet onprettig’ beiden 26 procent. Vuurwerkoverlast is wel de grootste klacht. 

Volgens de gemeente leert de ervaring dat vuurwerkvrije zones veel protesten oproepen als ze door de overheid worden opgelegd. Bovendien wordt de indruk gewekt dat er dan meer gecontroleerd en meer bekeurd gaat worden en dat is onmogelijk. Er zullen nooit genoeg agenten op straat zijn om alle incidenten tegen te gaan. 

Als wijken of straten zelf met initiatieven komen om een vuurwerkvrije zone in te stellen of een gezamenlijk feest te organiseren, is dat anders. Dan wil de gemeente Nijmegen helpen zo’n idee van de grond te krijgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.