Volledig scherm
De Radboud Universiteit in Nijmegen. © Do Visser/ DG

Help, wat moeten we toch met al die studenten?

NIJMEGEN - Nooit eerder was het aantal studenten in Nijmegen zo groot. Kan de universiteit dat nog wel aan? En de stad?

Hoezo, nooit eerder zoveel studenten?

Volgens de laatste cijfers hebben zich voor dit studiejaar 20.967 studenten ingeschreven aan de Radboud Universiteit. Een record. Ter vergelijking: in 2009 telde de Radboud Universiteit 18.624 inschrijvers. In 2002 15.254, in 1998 'slechts' 12.319.  

Maar een steeds groter deel van de studenten blijft thuis wonen, ze wonen niet in Nijmegen?

Daar lijkt het wel op volgens cijfers van de gezamenlijke studentenhuisvesters. Omdat studenten minder geld hebben door het afschaffen van de basisbeurs, kiezen ze er vaker voor om bij pa en ma te blijven. Vóór afschaffing van het leenstelsel woonde 52 procent thuis, vorig jaar is dit percentage gestegen naar 69.  

Dan zijn er in elk geval nog genoeg kamers?

De Nijmeegse studentenhuisvester SSH& zegt dat de druk op de markt voor studentenkamers niet groter is geworden, maar ook niet kleiner. ,,Het effect van meer thuiswoners én groei van studenten heft elkaar nog op'', aldus manager Vincent Buitenhuis. Dat beeld bevestigt Eef Willems, particulier verhuurder van 1.100 studentenkamers. Hij wijst erop dat er vooral meer buitenlandse studenten een kamer in Nijmegen zoeken.

Dus: studenten blijven in veel Nijmeegse wijken rondom het centrum de sfeer bepalen?

Het is waar dat er voorlopig nog wel 'verkamerde' panden en daardoor woonstraten met bovengemiddeld veel studenten blijven bestaan in hartje Nijmegen. Dat levert soms irritatie op door een andere leefstijl, een ander dagritme en feestgedruis. Maar de groei van het aantal studenten is misschien nog wel meer te merken in de ochtend- en avondspits. Dan is het filefietsen. En door de vele thuiswoners zitten treinen en bussen overvol. 

Soms irritant misschien, maar studenten leveren de stad ook wat op?

Studenten houden een stad levendig, jong en kleurrijk, zegt economisch geograaf Walter Manshanden. Kennisinstituut TNO heeft in 2009 berekend dat zowel universiteit als hogeschool belangrijke aanjagers zijn van regionale economieën. Omgerekend naar nu is volgens TNO elke student 28.500 euro waard voor de stad. Denk aan inkomsten voor de kroegbazen, bioscopen en winkeliers. Ook profiteren de docenten en hoogleraren. Die hebben werk en inkomen, omdat ze onderwijs mogen geven.  Ook dat is wat waard.

Maar toch: hoeveel studenten kan de universiteit nog aan?

Niet zo heel veel extra meer. Al een paar jaar geleden zei oud-bestuursvoorzitter Gerard Meijer dat de Radboud niet groter hoeft te worden, alleen nog maar beter. Hij noemde een aantal van 'rond de 20.000' als maximaal behapbaar, gelet op huisvesting en onderwijspersoneel.  Dit jaar is bij bijvoorbeeld moleculaire levenswetenschappen het aantal practica opgeschroefd om iedereen aan bod te kunnen laten komen. Vorig jaar puilden collegezalen uit met psychologiestudenten. Daar heeft de universiteit besloten een plafond ofwel numerus fixus in te voeren. Dat zou bij bij meer studies kunnen gebeuren. Ook de krimpende bevolking in het oosten van Nederland kan mogelijk soelaas bieden. Maar tot nu toe dus nog niet.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.