Henk blokkeert Waalbrug om conflict met gemeente: actievoerder aangehouden en alweer vrijgelaten

update / videoNIJMEGEN - Henk Romein (60) is boos en heeft daarom donderdagochtend actie gevoerd op de Waalbrug in Nijmegen. Daar probeerde hij het verkeer te blokkeren dat staduitwaarts de brug over ging. De politie beëindigde de actie van Romein al na enkele minuten. 

Volledig scherm
Henk Romein ligt in de clinch met de gemeente en voert actie door stapvoets over de Waalbrug te lopen. Uiteindelijk wordt hij aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau. © Paul Rapp

Romein was te voet midden over de weg gaan lopen, terwijl het verkeer aan het begin van de brug halt hield. Dat zorgde enige tijd voor een verkeersopstopping.

Na korte tijd werd de actie beëindigd. Romein werd aangehouden en meegenomen in een politiewagen. Een goed half uur na zijn aanhouding was de inwoner van Nijmegen alweer op vrije voeten. Hij zegt tevreden te zijn over zijn actie. ,,Ik wilde een statement maken. Dat is gelukt.” Eventuele verdere acties sluit hij niet uit.

Romein - die zichzelf verkeersdeskundige noemt - zegt dat hij zijn vrijlating te danken heeft aan het feit dat verkeersregelaars hem met de verkeerde bewoordingen aanwijzingen hebben gegeven. ,,Ik had me terdege voorbereid. Formeel moeten ze zeggen: ‘Ik vorder dat u van de weg gaat’, maar ze zeiden alleen: ‘Meneer, u moet van de weg af’ en later  ‘Ik sommeer dat u de weg verlaat'. De politie-agenten hebben wél officieel gevorderd dat ik van de weg zou gaan. Dat heb ik toen meteen gedaan. Zodoende heb ik geen strafbaar feit gepleegd; mij valt niet te verwijten dat ik de aanwijzing van een verkeersregelaar of van de politie genegeerd heb.”

Geen camper 

Romein voerde de actie niet met zijn camper, zoals hij gisteren had aangekondigd. Op het laatste moment achtte hij het risico te groot dat zijn geïmproviseerde woonwagen bij zijn actie in beslag genomen zou worden. 

Henk is boos omdat hij, zo zegt hij zelf, nog 32.000 euro aan uitkering van de gemeente Nijmegen krijgt. Hij is sinds vorige week dakloos. Daarvoor woonde hij, naar eigen zeggen, bij een hospita. De gemeente spreekt dat tegen: die vindt dat Henk samenwoonde en daarom geen recht had op de 32.000 euro.

Aanvankelijk wilde Romein zijn camper, een oude Unimog-verkoopwagen, dwars op de Waalbrug parkeren. Daar is wegens werkzaamheden maar een rijstrook per rijrichting beschikbaar. 

Volledig scherm
Henk Romein in de geïmproviseerde camper waarin hij momenteel woont. © Paul Rapp

Romein begon zijn actie door over de vangrail te stappen en de eerste auto die kwam aanrijden een stopteken te geven. ,,Die auto is daarna stil blijven staan, waarna ik veilig de brug op kon lopen. Pas toen de politie kwam, ben ik gestopt en ben ik van de weg gegaan. Na verhoor hebben ze me keurig teruggebracht naar mijn camper die nabij de brug geparkeerd stond.”

Volledig scherm
Henk Romein op de Waalbrug © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.