Volledig scherm
Henk van Meekeren met zijn pastoorsboek bij de Nijmeegse Lourdeskerk. Foto: Bert Beelen

Henk van Meekeren geeft pastoors eeuwig leven

NIJMEGEN - Henk van Meekeren (78) heeft zijn eerste en zijn laatste boek afgeleverd: 'Apostelen van een eigenzinnige kerkprovincie. Een lijvige pastoorsalmanak waarin de levens van 380 katholieke geestelijken uit de periode 1957-2007 zijn vastgelegd.

Soms in een korte levensloop, soms met verhalen van wel 5, 6 pagina's lang.

Hoe is Van Meekeren op het idee gekomen?

"Van 1963 tot 1996 werkte ik bij De Gelderlander. Ik begon in de drukkerij en ben na verschillende baantjes in de postkamer beland. Daar is mijn fascinatie voor het geestelijk leven ontstaan. Dan las ik weer een verhaal over een pastoor die werd aangesteld of een die juist verdween. Ik begon die berichten te verzamelen."

Berchmanianum
Henk bezocht regelmatig paters en priesters in Berchmanianum, een 'huis voor mannelijke religieuzen' aan de Houtlaan in Nijmegen. "Ik ging naar Herman Peters, in de jaren tachtig pastoor van de Bonifaciusparochie in Dokkum. Ik had klappers vol bisschoppen en pastoors bij me. Herman zei: 'God Henk, maak er een boek van'."

Vanaf die dag liet het idee Henk van Meekeren niet meer los.

Hulp
"Ik wilde graag een boek samenstellen waarin mijn verzamelde levenslopen en verhalen van geestelijken gebundeld zouden zijn. Een naslagwerk."

Met hulp van oud-collega William Poulussen en zijn petekind werden gegevens en foto's uit de verzamelmappen digitaal bewerkt en opgeslagen. "Het was monnikenwerk. Het heeft heel veel van mijn tijd opgeslokt. Ik weet zeker dat dit mijn laatste boek is. Ik kan het mijn vrouw Ine niet meer aandoen. Ze zegt dat dit boek haar vijf jaar van haar leven heeft gekost."

'Apostelen van een eigenzinnige kerkprovincie' (isbn 9789491098505) telt 560 bladzijden. In het boek worden 380 geestelijken geportretteerd. Het kost 22,50 euro en is te koop bij Henk van Meekeren: 024-3556770.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.