Volledig scherm
De steenhouwer aan het werk. Foto: Gerard Verschooten

Henk Welling: 'Eén regel per dag hakken'

NIJMEGEN - Het lijkt een simpele klus voor beeldend kunstenaar Henk Welling, maar hij is toch al een paar weken bezig in de Nijmeegse St.-Stevenskerk.

Geduldig op de knieën hakt hij de letters uit in een donkergrijze vloerplaat aan de noordkant van het koor. "Ik heb me erop verkeken", geeft hij ruiterlijk toe. "Het valt namelijk niet mee om dit werk te moeten doen als je op je knieën zit."

In zijn werkplaats gaat het gemakkelijker. Dan heeft hij zijn materiaal letterlijk op werkhoogte staan.

Hier in de kerk moet hij genoegen nemen met een oude deken om zijn knieën enigszinste ontzien. "Maar je went er aan."

In de St.-Stevenskerk is hij bezig met het aanbrengen van een tekst op een vloerplaat waaronder zich een massagraf bevindt.

Dat klinkt luguber en het is nog waar ook. De kerk is de Tweede Wereldoorlog niet ongeschonden door gekomen. Na de oorlog werd de restauratie ter hand genomen en in de jaren '60 was het karwei geklaard.

De graven in de kerk moesten echter wel geruimd worden. Alle stoffelijke resten van de Nijmegenaren die er tot 1829 zijn begraven, zijn verzameld en ondergebracht in één graf in de kerkvloer. De exacte locatie was echter niet meer bekend.

"Totdat een bejaarde Nijmegenaar die destijds bij de restauratie betrokken was zich de plek nog herinnerde", vertelt kunstenaar Henk Welling.

Hij kreeg van het kerkbestuur de opdracht om de desbetreffende vloerplaat in de kerk van een tekst te voorzien. Nu beitelt hij: Bij de restauratie van de kerk na WO II zijn op deze plaats de stoffelijke resten verzameld van mensen die tot 1829 in de kerk begraven werden. Inscriptie aangebracht in 2010.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.