Volledig scherm
Artist impression van de Donjon in Nijmegen. Illustratie: Haskoning

Herbouw grote toren op Valkhofheuvel komt dichterbij

NIJMEGEN - De herbouw van de donjon op de Valkhofheuvel is dichterbij dan ooit. Althans, dat zegt het bestuur van de Stichting Donjon.

Tien jaar na het stadsreferendum over de herbouw, liggen er eindelijk de uitgewerkte bouwaanvragen op tafel. Binnen zestien weken hoopt de stichting uitsluitsel te krijgen van de gemeente over de vergunningen. Daarna start het werk voor de aanbesteding. De stichting zegt een huurder te hebben voor het gehele complex. Zodra de vergunningen rond zijn, treedt die in de openbaarheid.

Levensvatbaarheid
Wethouder Bert Velthuis zal overigens alleen toestemming geven voor de herbouw als de initiatiefnemers hem kunnen overtuigen van de levensvatbaarheid van dit project. Ze zullen keihard moeten aantonen dat ze voor de lange termijn over voldoende huurders beschikken voor de reuzentoren.

Aanvraag
Velthuis beschikt nog niet over die gegevens. Dat is volgens hem nu ook nog niet noodzakelijk. De Stichting Donjon heeft wel volgens oude afspraken op tijd, voor 31 december 2016, de aanvraag voor herbouw van de donjon ingediend, inclusief alle noodzakelijke bouwtekeningen. Die worden nu de komende weken beoordeeld door de Omgevingsdienst ODRN.

De Stichting Donjon is zelf zeer optimistisch over de exploitatie van de donjon. „En wij gaan ook niet bouwen als niet 70 procent van de exploitatiekosten zijn afgedekt”, benadrukt Stef Cuppens, voorzitter van de Stichting Donjon.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.