Een Canadese militair loopt de Sunset March.
Volledig scherm
Een Canadese militair loopt de Sunset March. © Eveline van Elk

Herdenkingsjaar met 75 speciale Sunset Marches

Nijmegen - De Sunset March wil dit jaar 75 keer een bijzondere eretocht houden over de Nijmeegse stadsbrug De Oversteek. Tussen 23 februari en 20 september heeft de organisatie mensen beschikbaar om groepen te ontvangen en te begeleiden. De Nijmeegse gemeenteraad loopt op 23 februari de Sunset March.

Het getal 75 heeft te maken met de herdenking van 75 jaar Vrijheid in Nijmegen. De bijzondere Sunset Marches beginnen de dag na de herdenking van het grote bombardement op Nijmegen en lopen tot de dag dat de daadwerkelijke oversteek wordt herdacht. ,,We nodigen groepen uit om zich aan te melden”, zegt Tim Ruijling van de veteranenorganisatie die de Sunset March begeleidt. ,,Dat kunnen schoolklassen, verenigingen of bedrijven zijn.”

Korps Gele Rijders

De eerste aanmeldingen lopen binnen, aldus Ruijling. Behalve de Nijmeegse gemeenteraad hebben het Korps Gele Rijders en een afvaardiging van de Nijmeegse Vierdaagse al afspraken gemaakt. Groepen die meedoen aan een bijzondere Sunset March, worden ontvangen bij het monument aan de noordzijde aan de Oosterhoutsedijk. Deelnemers krijgen van een veteraan uitleg over de achtergrond van de Sunset March en de groep gaat op de foto. De organisatie Sunset March wil aan het eind van het herdenkingsjaar een boekje maken over de 75 speciale marsen.

Na het welkom gaan deelnemers te voet de brug over naar het startpunt van de Sunset March aan de zuidzijde en lopen bij zonsondergang de daadwerkelijke mars. De voettocht over De Oversteek is een eerbetoon aan de 48 Amerikanen die op 20 september in 1944 op die plek het leven lieten tijdens een heldhaftige militaire operatie. De brug is behalve een verbinding ook een monument. Er staan 48 paar straatlampen op die één voor één aangaan rond zonsondergang. 

Herdenkingsjaar

Sinds oktober 2014 is er elke dag een Sunset March. Er loopt op zijn minst één veteraan de tocht, vaak sluiten zich er mensen bij aan. Vooral tijdens herdenkingsdagen is het druk. ,,Omdat 2019 een bijzonder herdenkingsjaar is, zorgen wij ervoor dat we veel mensen kunnen ontvangen en begeleiden", aldus Ruijling.

Informatie en aanmelden kan via sunsetmarch.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.