Volledig scherm
PREMIUM
Het bord dat eigenlijk aan de verkeerde kant van De Oversteek is bevestigd. © Eigen foto

Herdenkingsplaquette zit aan de verkeerde kant van De Oversteek

NIJMEGEN - Een plaquette die herinnert aan de Amerikaanse militairen die in 1944 in bootjes de Waal overstaken, is eigenlijk aan de verkeerde kant van de brug De Oversteek bevestigd. Op het bord staat dat de militairen ‘vanaf deze plek’ de rivier zijn overgestoken, maar het is gek genoeg aan de Betuwse zijde te vinden.

,,Een schande’', vindt Nijmegenaar Henk van der Heijden, die vlak na de oorlog in Lent is opgegroeid met de verhalen over de bevrijding en de gevechten om de bruggen. De geschiedenis gaat hem aan het hart en dat werd nog sterker nadat hij op latere leeftijd bevriend raakte met enkele Amerikaanse veteranen.

,,De historie laat er geen twijfel over bestaan dat de militairen op de plek waar het bord hangt juist aan land zijn gekomen en er niet in hun bootjes zijn gestapt, zoals op dat bord staat. En dan staat er ook nog een afbeelding bij die dus ook niet bij die plek hoort. Ik vind het beschamend dat er zo verwarring wordt gezaaid over deze heldendaad.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Eerste P-plaatsen voor bakfietsen op Hertogplein als proefproject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  Eerste P-plaat­sen voor bakfietsen op Hertog­plein als proefpro­ject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  NIJMEGEN - Op het brede trottoir van het Hertogplein in Nijmegen zijn drie speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen ingericht. In opdracht van de gemeente zijn op de stoep voor speelgoedwinkel De Regenboog vakken gemarkeerd met een bakfietssymbool. Zo kunnen bakfietsbestuurders - onder anderen klanten van de speelgoedshop - hun voertuig kwijt terwijl ze even snel een boodschap doen.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.