Volledig scherm
Een bus van Hermes. © Irene Wouters

Hermes maakt rekenfout, busreiziger is de dupe

NIJMEGEN - Busreizigers die inchecken op het traject in Nijmegen van de Van Peltlaan naar het Tandheeldkundegebouw/Spinozagebouw (lijnen 13, 14 en 15) betalen sinds 10 december te veel voor hun reis. 

Dat komt, doordat busmaatschappij Hermes een hoger aantal kilometers voor deze lijnen in het betaalsysteem heeft ingevoerd dan dat er in werkelijkheid worden afgelegd. Reizigers betalen op basis van het aantal ingevoerde kilometers.  

Het verkeerde tarief geldt sinds de invoering van een nieuwe dienstregeling. ,,We hebben ontdekt dat reizigers op lijn 14 per rit 50 cent te veel betalen, op de lijnen 13 en 15 is dat 35 cent. Rijdt de bus andersom, dan is dat niet het geval. We weten niet hoe de fout is ontstaan, maar we zullen de gedupeerde reizigers het extra bedrag terugbetalen’’, zegt een woordvoerder van Hermes.

Correctie

Pas op 21 januari kan de fout gecorrigeerd worden. Hermes zal bij alle reizigers het teveel betaalde bedrag ongevraagd terugstorten. Vanaf 1 februari kunnen zij het bedrag op hun ov-chipkaart laten zetten. Daarvoor moeten ze wel naar een afhaalautomaat, en hier het geld terugvragen via de toets 'afhalen bestellingen'.  ,,We hebben gekozen voor de manier waarbij de reizigers zelf zo min mogelijk hoeven te doen. Niemand hoeft een restitutieformulier in te vullen¥¥, aldus de woordvoerder. 

'Geen fraude'

Volgens hem is het niet waarschijnlijk dat aan het hogere tarief frauduleuze bedoelingen ten grondslag liggen. ,,De fout moet zijn gemaakt door Hermes zelf. Die heeft het aantal kilometers ingevoerd in het nieuwe dienstregelingssysteem. Het geld van de reizigers wordt betaald via een ander kanaal, het OV-chipkaartbedrijf Translink. Dat maakt fraude plegen lastig, want hoe krijg je dan als fraudeur je winst? We gaan helemaal niet uit van fraude.’’

De kilometerfout kwam aan het licht na klachten van reizigers. ,,Die ontdekten dat de rit de ene kant op duurder was dan de rit in tegenovergestelde richting.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.