De hoofdingang van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.
Volledig scherm
De hoofdingang van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Herstellende coronapatiënt mag, mits stabiel en mét zuurstof, van CWZ vervroegd naar huis

NIJMEGEN - Het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis stuurt sinds donderdag stabiele coronapatiënten naar huis nog voordat ze volledig zijn genezen. Ze krijgen zuurstof mee en een metertje om hun zuurstofgehalte zelf te kunnen meten. 

Met een dagelijkse vragenlijst wordt per computer hun gezondheid vanuit het ziekenhuis doorlopend gemonitord. Longverpleegkundigen van ZZG zorggroep houden in de thuissituatie een oogje in het zeil.

Meer comfort

Donderdag werd de eerste patiënt op deze manier uit het ziekenhuis ontslagen. ,,Met een zo vroeg mogelijk ontslag hopen we de komende dagen en weken meer comfort aan veel meer patiënten te kunnen bieden. Iemand kan weer fijn bij zijn naasten zijn. Met ondersteunende zuurstoftherapie kunnen we patiënten zo vroeg mogelijk, maar toch op een verantwoorde manier ontslaan”, zegt CWZ-longarts Jürgen Hölters.

Quote

Met de doorlopen­de zuurstof­con­tro­le en korte lijntjes naar wijkverple­ging en ziekenhuis denken we dat deze patiënten thuis veilig zijn

Jürgen Hölters, CWZ-longarts

Voorwaarde voor ontslag is dat patiënten zo stabiel mogelijk zijn en de kans op achteruitgang klein is. ,,Ook gaan we controleren of in het sputum het coronavirus nog aanwezig is. Bij alweer redelijk herstelde coronapatiënten tref je het virus meestal niet meer aan.” 

Dat patiënten met zuurstof naar huis gaan, gebeurt volgens Hölters wel vaker. ,,Uitzonderlijk is dat we ze nu ook beter kunnen monitoren. Dit doen we door intensieve samenwerking met de ZZG zorggroep, de saturatiemeter (voor meten zuurstof, red.) en de dagelijkse digitale vragenlijst.” Zakt het zuurstofgehalte onder de 94 procent, dan moeten de patiënten direct aan de bel trekken.

CWZ-longarts Jürgen Hölters.
Volledig scherm
CWZ-longarts Jürgen Hölters. © eigen foto

Veilig thuis

Patiënten krijgen het dringende advies aan de bel te trekken als de klachten weer heviger worden. ,,We vragen dagelijks naar bekende corona-symptomen als hoesten, koorts, keelpijn, verkoudheid en kortademigheid. Met de doorlopende zuurstofcontrole en korte lijntjes naar wijkverpleging en ziekenhuis denken we dat deze patiënten thuis veilig zijn.”  

Op het hoogtepunt lagen in het CWZ vorige week 180 corona- of coronaverdachte patiënten, terwijl voor hen honderd bedden zijn gereserveerd. ,,Gelukkig zijn er vandaag (donderdag, red.) met de twaalf patiënten op de intensive care ‘nog maar’ 84 corona- en coronaverdachte patiënten. Gisteren en vandaag hebben we een derde van de patiënten, die op een van de vier corona afdelingen lagen, zelfs genezen naar huis kunnen sturen.” 

Veiligheid

Volgens Hölters wil dat niet zeggen dat daarmee de crisis al bezworen is. ,,Er zijn minder nieuwe patiënten, maar de aanvoer blijft. De leeggekomen coronabedden zijn alweer opgevuld. Ook zijn er patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. De druk is hier wat van de ketel, maar landelijke veiligheidsmaatregelen zoals 1,5 meter afstand moeten we zeker nog strikt in acht nemen om een nieuwe piek te voorkomen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.