Volledig scherm
Boekomslag van 'De Oversteek © pr

Het boek dat helden van De Oversteek bij Nijmegen een gezicht gaf is weer te koop

NIJMEGEN - ‘De Oversteek. Zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden’ is herdrukt. Het boek heeft eraan bijgedragen dat stadsbrug De Oversteek bekend werd als monument. Zelfs in de Verenigde Staten. 

Het boek dat de 48 gesneuvelden van De Oversteek een gezicht gaf, is weer te koop. Het is een geactualiseerde herdruk. Zo is vorig jaar het lichaam van de gesneuvelde Willard Jenkins met hulp van dna-onderzoek geïdentificeerd. Ook bevat het boek een nieuw hoofdstuk, over de Sunset March, de eremars die dagelijks wordt gelopen over de brug.

De Nijmeegse stadsbrug De Oversteek is genoemd naar de militaire actie die op die plek heeft plaatsgevonden. Honderden Amerikaanse militairen staken op 20 september 1944 in bootjes de Waal over terwijl ze werden beschoten door de Duitsers. Dat kostte 48 mannen het leven. 

Weinig bekend

Quote

Over deze gesneuvel­den was tot zo’n tien jaar geleden weinig bekend

Over deze gesneuvelden was tot zo’n tien jaar geleden weinig bekend. Alleen hun namen, ze stonden op een  herdenkingssteen aan de Oosterhoutsedijk. Toen de brug in aanbouw was, besloot De Gelderlander een onderzoek in te stellen naar de achtergrond van deze militairen. Vooral omdat de stadsbrug tevens een oorlogsmonument zou worden. 

De toenmalige hoofdredacteur Ad van Heiningen maakte journalist Dorine Steenbergen hiervoor vrij.  Aanvankelijk ging de zoektocht moeizaam want meer dan een naam, rang, geboorteplaats en datum had ze niet.

Via via kwam ze in contact met Andi Hunting, een amateuronderzoeker uit Californië. Steenbergen: ,,Zij was goud waard. Binnen twee maanden mailde ze me tientallen adressen van vermoedelijke familie.”

Amerikaanse geschiedenis

Ze had inmiddels versterking gekregen van Anja Adriaans, destijds Amerikanist van de Radboud Universiteit, tegenwoordig voorzitter van de stichting Friendschip Albany Nijmegen. Samen reisden ze twee keer naar Amerika gemaakt om nabestaanden te bezoeken. Dat leidde tot een serie artikelen en het boek. Van een deel van de gesneuvelden heeft Steenbergen een uitgebreide biografie gemaakt. ,,Hun levensverhalen vertellen de geschiedenis van Amerika en de grote depressie.” De andere militairen zijn geportretteerd in kortere artikelen. 

Bij de plechtige opening van de De Oversteek in 2013 kwamen door dit boek tal van Amerikaanse nabestaanden naar Nijmegen. Het boek is daarna vertaald. 

Levende held

Het contact met de families heeft de meeste indruk gemaakt op Dorine Steenbergen. ,,Veel militairen heb ik symbolisch weer thuisgebracht. Want vaak wisten nabestaanden niet precies wat er was gebeurd.”

Robbie McFarlane, nicht van Junior Allen omschrijft het als volgt. ,,Vroeger was oom Junior een vreemdeling die tragisch was omgekomen. Door dit boek is hij voor ons een levende held geworden. Een inspirerend familieverhaal dat we koesteren.”

 ‘De Oversteek. Zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden’ kost 19,95 euro en is te koop in het Vrijheidsmuseum Groesbeek, Infocentrum WO2 in Nijmegen en in boekwinkels in Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Groesbeek en Elst, Arnhem en Ede.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NIJMEGEN - NEC werd vrijdagavond bestolen tegen MVV. In Maastricht hielden de Limburgers de Nijmeegse eerstedivisionist op 0-0, maar dan alleen omdat een glaszuiver doelpunt van Zian Flemming door Edwin de Graaf werd genegeerd. Flemming schoot vier minuten voor tijd tegen de onderkant van de lat, waarna de bal vanachter de doellijn terug het veld in stuiterde. ‘Geen goal’ gaf de scheidsrechter zwaaiend aan. De beelden bewezen later het ongelijk van De Graaf.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.