Volledig scherm
Archieffoto. © Jeroen de Groot

Het Debat: is herbouw Donjon een stap vooruit?

NIJMEGEN - De herbouw van de donjon in het Valkhofpark lijkt dichterbij dan ooit. Er is een huurder voor de lange termijn , de bouwaanvraag ligt bij de gemeente en er is een definitief aanpassingsontwerp voor het park. Maar plots laten ook de tegenstanders van de reuzentoren flink van zich horen.

Op vrijdagmiddag 7 april houdt de redactie van de Gelderlander daarom Het Grote Donjon Debat vanaf 17.00 uur  in De Villa aan de Oranjesingel in Nijmegen. De voors en tegens van de herbouw komen aan de orde. Het debat wordt uitgezonden door de lokale omroep N1 via een livestream. 

De bijeenkomst begint met een presentatie van architect Marc van Roosmalen, die het ontwerp gemaakt heeft voor de 'authentieke' herbouw van de donjon. De toren bepaalde eeuwenlang de skyline tot die in 1796 samen met de burcht werd afgebroken.

Discussie

Uiteraard is er ook ruimte voor discussie. Redacteuren Rob Jaspers en Geert Willems van de Gelderlander leiden het debat. Voor- en tegenstanders zijn hiervoor uitgenodigd. Zo komt Stef Cuppens, voorzitter van de Stichting Donjon, die de toren wil herbouwen samen met Nijmeegse bouwondernemers verenigd binnen het NVOB Cultuurfonds. Ook de toekomstige huurder van de toren is er: Haystack Corp.

Petitie

Historicus Joost Rosendaal vertelt waarom de herbouw een historische ‘vergissing’ is. Archeoloog Arjan den Braven die een online petitie startte tegen de herbouw, zoekt tegelijk naar betere kansen om het rijke verleden van Valkhof aan een groot publiek te presenteren. Hij vindt dat je het Valkhof niet aan de ‘markt’ mag overlaten.

Donjonlied

Hoogleraar stadsgeschiedenis Dolly Verhoeven is eveneens present. Zij wikt en weegt de voor- en tegenargumenten

Zoals altijd presenteert Vincent Cantrijn een column. Het Nieuwscafé wordt ditmaal afgesloten door singer-songerwriter Paul de Graaf met Het Grote Donjon Lied, dat hij speciaal voor dit debat heeft geschreven en gecomponeerd. Het lied moet een zangbattle worden tussen voor-en tegenstanders. De Graaf heeft het refrein al prijsgegeven.  Iedereen kan meezingen met de strofes waar ze het mee eens zijn.

Die Toren moet er komen anders gaat Nijmegen failliet
De Donjon die komt er wel, Nee, de Donjon kom er niet
Die Toren mag nooit komen, ook geen fraai Disney-model
De Donjon komt er niet, Nee, de Donjon komt er wel

Het programma begint om 17.00 uur, inloop vanaf 16.30 uur, einde 18.30 uur. Het Nieuwscafé is een initiatief van de Gelderlander en het ROC Nijmegen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.