Het echte leed van het bombardement van Nijmegen is nu te zien

videoNIJMEGEN - Kindergezichtjes, volwassen portretten en namen. Ze zijn te zien op vijf grote borden op Plein 1944. Het zijn de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. De onthulling van de fototentoonstelling in het centrum van Nijmegen is de start van de herdenking van het bombardement dat nu 75 jaar geleden is. 

,,Iedereen kent de beelden van de verwoeste gebouwen", zegt wethouder Noël Vergunst. ,,Het hart was uit de stad gebombardeerd. Maar veel erger is dat er zo veel Nijmeegse mensen zijn omgekomen. Er zijn bijna achthonderd onschuldige burgers vermoord. Dat is het echte leed van het bombardement en deze borden geven dit weer.”

Behalve al die doden vielen er duizenden gewonden en was de binnenstad totaal verwoest. Voor de stad was dit een traumatische gebeurtenis. Zo veel Nijmeegse mensen hadden familieleden of vrienden verloren. 

Herdenkingen

Volledig scherm
De slachtoffers van het bombardement in 1944 zijn te zien op vijf grote borden op Plein 1944 in Nijmegen. © Bert Beelen

Donderdagavond 21 februari is er een herdenking langs de brandgrens die het gebied markeert dat in 1944 is verwoest. Die brandgrens is zichtbaar met naamplaatjes op de straat waarop de namen van de slachtoffers staan. Bij elk herinneringsplaatje wordt stilgestaan bij hun toekomstdromen die ze op de vooravond van het bombardement nog hadden. Dat gebeurt met muziek en poëzie. 

Op vrijdag 22 februari is vanaf 11.30 uur de officiële herdenking. Daar spreken behalve burgemeester Bruls ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, staatssecretaris Blokhuis en Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook is een toespraak van een ooggetuige van het bombardement. 

Zaterdag 23 februari opent het nieuwe Infocentrum WO2 Nijmegen aan de Ridderstraat met een tentoonstelling over het bombardement. Een compleet overzicht van alle activiteiten staat op nijmegen.nl/herdenkt

Volledig scherm
De slachtoffers van het bombardement in 1944 zijn te zien op vijf grote borden op Plein 1944 in Nijmegen. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.