De meeste mensen die op sociale media reageren, zijn eigenlijk best redelijk, vermoedt Derksen. ,,Maar massa is dom. Sociale media creëren dom gedrag. Terwijl het beter is je verstand te gebruiken: minder stoken is beter voor onze aardbol. Je mag best zeggen: jammer, hout ruikt zo lekker. Maar denk na. Wat is zinvol? Daarom moet er iemand zijn die de kloof tussen wij en zijn kan overbruggen.’’
Volledig scherm
PREMIUM
De meeste mensen die op sociale media reageren, zijn eigenlijk best redelijk, vermoedt Derksen. ,,Maar massa is dom. Sociale media creëren dom gedrag. Terwijl het beter is je verstand te gebruiken: minder stoken is beter voor onze aardbol. Je mag best zeggen: jammer, hout ruikt zo lekker. Maar denk na. Wat is zinvol? Daarom moet er iemand zijn die de kloof tussen wij en zijn kan overbruggen.’’ © Jeroen Nissen

Het hout en de kloof: hoe de discussie over de kachel mensen verdeelt (en wie dat kan oplossen)

NIJMEGEN - Nijmegen wil de houtkachel ontmoedigen: fijnstof van verbrand hout is ongezond. Liefhebbers reageren verontwaardigd. Wat nu? De mogelijke oplossing is even opmerkelijk als logisch.

25 reacties

 • A.C. Agterberg

  7 dagen geleden
  Stoken moet je altijd verantwoord doen: geen wind=niet stoken, geen nat hout, geen pallethout, geen afval, jaarlijks schoorsteen laten vegen. dat is geen centje pijn Het zou wel pijnlijk zijn als ik niet meer mag stoken. Maar!!!! Dan ook geen BBQ meer waar ik me ieder jaar vreselijk aan erger.
 • Charles de Wit

  1 week geleden
  Wegma Liever betweter dan asociaal, zeker als ik de feiten aan m'n zijde heb. Want je "ja maar hullie" gehuil is natuurlijk te dom voor woorden, want je gebruikt zelf ook volop producten die uit China komen. Of verstuur je dit met de huisgemaakte tamtam naar de redactie? Verder, omdat je tegen landbouw aanzit zouden je buren geen last van je hebben? Na nog geen 100 meter zit ik ook in het buitengebied, en toch hoest ik grijs slijm op zo gauw de buren beginnen met hun kankerverwekkende kachel.
 • Marco Wegma

  1 week geleden
  B Vermeulen. Fijn dat je weet hoe ik woon. Ik zal het je uitleggen. Wij wonen in een kleine wijk tegen landbouw aan. Dus nee niemand heeft er last van. Ze zeggen dat een houtkachel 10 gram per kilo uitstoot. Dat zou betekenen dat een filter zo vol zit. Hoe kan het dan dat bij kennissen deze 1 x per maand vol zit? En zij stoken elke dag. Dus erg mijn vraagtekens hoe er gemeten wordt.
 • Patricia Erp

  1 week geleden
  Er is niks mis met stoken, zolang ze de rook maar op hun eigen erf houden.
 • Marco Wegma

  1 week geleden
  B Vermeulen: ik zeg helemaal niet dat ik geen fijnstof uitstoot. Maar ik doe er alles aan om dit zo min mogelijk uit te stoten. Maar lekker focussen op een houtkachel maar ondertussen komen de mega schepen de haven binnen in Rotterdam die een veelvoud uitstoten van alle kachels in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.