De Politiekapel Gelderland-Zuid, de bekendste kapel uit de regio.
Volledig scherm
De Politiekapel Gelderland-Zuid, de bekendste kapel uit de regio. © Henk Baron

Het is over en uit voor de Politiekapel Gelderland-Zuid: ‘Het is een hele mooi club. Dat wordt nu teniet gedaan’

NIJMEGEN - Het is ‘over en uit’: de Politiekapel Gelderland-Zuid stopt ermee. ‘Het is een moeilijke beslissing geweest maar als bestuur hebben we besloten dat er geen toekomst meer is voor de Politiekapel Gelderland-Zuid’, aldus het bestuur op Facebook. ‘Het is, om in politietermen te blijven, over en uit.’

Een harde klap voor Theo Jansen. De 69-jarige muzikant uit Weurt zit al sinds 1968 bij de Politiekapel tot op heden. ,,En nu is het gedaan.” Hij begrijpt het niet: ,,We zijn allemaal vrijwilligers die het willen doen. Het is een hele mooi club. Dat wordt nu teniet gedaan.”

Het nieuws dat de Politiekapel zou stoppen kregen ze te horen tijdens de repetitie, twee weken geleden, het nieuwe jaar was nog maar net begonnen. 

De muzikanten repeteerden elke maandagavond op het politiehoofdbureau aan de Stieltjesstraat. ,,Een hechte club,” zegt Jansen die buschauffeur was en jarenlang bij de reserve-politie zat. Een club die wel steeds kleiner werd. Ooit bestond de Politiekapel uit 65 man, nu is dat nog maar de helft. Nog maar een kwart van de musici zou politieman zijn.

De Politiekapel is een begrip. Het harmonieorkest was altijd bij de intocht van de Vierdaagse en andere evenementen. Het was het visitekaartje van het politiedistrict Gelderland-Zuid. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.