Het Königorgel in de Stevenskerk is straks weer helemaal bling-bling

VideoNIJMEGEN - Hoge steigers en witte doeken belemmeren sinds januari het zicht op het grote Königorgel in de Stevenskerk. Het monumentale instrument wordt  gerestaureerd en krijgt zijn ooit opvallende glans terug.

In een zijruimte liggen vergulde ornamenten te wachten tot ze worden teruggeplaatst. Dagelijks werken minimaal vijf restauratoren aan het 18 meter hoge instrument. Het stadsorgel van Nijmegen krijgt een grote opknapbeurt en dit kost veel geld. Bezoekers van de kerk wordt gevraagd om een vergulde rozet te adopteren.

Restaurateurs aan het werk aan het Königorgel.
Volledig scherm
Restaurateurs aan het werk aan het Königorgel. © Gerard Verschooten

Waarom is die restauratie nodig?
,,In de loop van de tijd zijn er grote scheuren ontstaan in de wanden en balustrade van de orgelkas,” vertelt Heleen Wijgers, directeur van de Stichting Stevenskerk. ,,Als je de reparatie daarvan uitstelt, wordt het alleen maar erger. We zien het als onze taak om dit bijzondere orgel in de oude staat terug te brengen. Tijdens een grondig onderzoek bleek het bladgoud er slecht uit te zien en van ornamenten waren stukken afgebroken. Bij eerdere renovaties zijn bovendien delen overgeschilderd in andere kleuren. Zo’n grondige opknapbeurt doe je maar eens in de 100 jaar. Het is daarom een uniek project. In mei moet het af zijn.”

Is dit orgel dan zo bijzonder?
,,Ja. Het 250 jaar oude instrument is het grootste bewaard gebleven orgel van de Keulse orgelbouwer König en is een van de meest overdadige orgels in Nederland. Bovendien staat het op de 7e plaats van mooiste orgels van ons land. In vroeger tijden liet het stadsbestuur met dit bezit haar rijkdom zien, het was de trots van de stad. Het Königorgel is na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd en wordt nog steeds veel gebruikt. Het hoort onlosmakelijk bij Nijmegen.”

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Wat gaan we zien van de renovatie?
Projectleider en orgeldeskundige Jurjen de Vries: ,,Op dit orgel is oorspronkelijk erg veel bladgoud gebruikt. Het was echt een bling-bling-ding. We hebben grondig onderzoek laten doen naar de oorspronkelijke kleuren en materialen. Er zitten wel zeven lagen over elkaar. De gele kleur van destijds - paille - is opnieuw aangebracht in lijnolie. Dit geeft een mooie structuur. Daarnaast zijn veel houten delen gemarmerd. Ook dat wordt opnieuw aangebracht. En al het houtsnijwerk heeft een nieuwe ondergrond gekregen waarop bladgoud wordt aangebracht. Dit is heel specialistisch werk en kost veel tijd en geld. Het wordt echt schitterend.”

Restaurateur aan het werk aan het Königorgel.
Volledig scherm
Restaurateur aan het werk aan het Königorgel. © Gerard Verschooten

Wie gaat dat betalen?
Wijgers: ,,De kosten voor de hele renovatie bedragen 160.000 euro. Een groot deel is al opgebracht door de provincie, de gemeente, fondsen en sponsors. Zo’n 15.000 euro proberen we op te halen met de actie ‘Wij gaan voor goud!’ Iedereen kan voor 50 euro een of meer van de 344 vergulde rozetten adopteren. Deze zijn straks terug te vinden rond de laagste orgelpijpen. Donateurs krijgen een certificaat van deelname. Inmiddels zijn we al over de helft van dit streefbedrag.”

De Stevenskerk is vanaf zaterdag 29 maart weer open.

www.stevenskerk.nl/wijgaanvoorgoud

Restaurateurs aan het werk aan het Königorgel.
Volledig scherm
Restaurateurs aan het werk aan het Königorgel. © Gerard Verschooten
Restaurateurs aan het werk aan het Königorgel.
Volledig scherm
Restaurateurs aan het werk aan het Königorgel. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.