Het nachtgeheim van Nijmegen: zo loods je een transformator van 200 ton door de stad

kijken / videoNIJMEGEN - Wie op een donderdagnacht in Nijmegen rondrijdt, kan even gek staan te kijken. Elke week worden transformatoren van Royal SMIT Transformers van de fabriek aan de Groenestraat naar de overslag-locatie aan de Energieweg gereden. Door de grote omvang van deze transformatoren, die tot wel 350 ton wegen, is een speciaal transport vereist. De Gelderlander ging mee bij een transport van een transformator van 200 ton.

Het laatste stuk gaat het transport over de Energieweg tegen het verkeer in naar de overslaglocatie aan de Energieweg.
Volledig scherm
Het laatste stuk gaat het transport over de Energieweg tegen het verkeer in naar de overslaglocatie aan de Energieweg. © Tom Hessels

Weinig Nijmegenaren zullen weten wat voor een immens gevaartes zich elke donderdagnacht door de stad beweegt. Met de omvang van een flink huis zijn ze echter moeilijk te missen voor wie ze toevallig tegenkomt: een kakelverse transformator van Royal SMIT Transformers.

Hoogte: een meter of zes. Gewicht: maximaal 350 ton. Elke week wordt er een nieuw exemplaar verplaatst van de de fabriek aan de Groenestraat naar de overslaglocatie aan de Energieweg. Grootste hindernis: de spoorwegovergang. Om de hoge transformatoren te laten passeren, moet iedere week weer de bovenleiding worden ‘gelift.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.