Volledig scherm
Nina Simone in 1990. Archieffoto: ANP

Het Nijmeegse geluk van Nina Simone

NIJMEGEN - De wereldberoemde zangeres Nina Simone woonde van 1988 tot 1990 in Nijmegen. Haar beste vriend Gerrit de Bruin had haar naar de Waalstad gehaald in de hoop haar een nieuw leven te bieden. Dat lukte voor even. "'Ze had meerdere persoonlijkheden, ze leed aan een combinatie van schizofrenie en manische depressie.”

Volgende maand beginnen de opnames voor een speelfilm over de nadagen van Simone. De hoofdrol wordt gespeeld door Mary J. Blige. Er is genoeg spectaculair materiaal beschikbaar om er een kaskraker van te maken. De Nijmeegse periode zou daarin als rooskleurig hoofdstuk kunnen worden meegenomen.

Simone scoorde onder meer hits met Don’t let me be misunderstood en My baby just cares for me. Die laatste was zelfs twee keer succesvol. De laatste keer in 1987, toen het lied een hit werd na in een reclame voor Chanel no. 5 te zijn gebruikt.

Het aandeel van Nina Simone in de muziek bestaat echter uit meer dan hits. De artieste staat ook voor bewustwording en bevlogenheid. Veel van haar teksten zijn felle aanklachten tegen de rassenscheiding tussen zwart en blank, die in het Amerika van de jaren zestig volop floreert.

De Bruin herinnert zich Simone als een intellectueel met een uitgesproken temperament, dat niet altijd door de massa wordt begrepen. Onconventioneel in haar opvattingen. Wispelturig in de omgang. De diepere achtergrond ervan ontdekt hij als hij een vriendschap met haar ontwikkelt, die erin resulteert dat Simone gedurende twee jaar in Nijmegen woont.

De zangeres kon onnavolgbaar zijn in haar kuren. De Bruin: „Je kon haar dan zien veranderen. Ze had meerdere persoonlijkheden, ze leed aan een combinatie van schizofrenie en manische depressie. Eigenlijk was ze doodsbang als er een reeks concerten aankwam, ze wilde er zo mogelijk zelfs onderuit komen. Aan mij de taak het dan op te lossen."

Meer over Nina Simone en haar Nijmeegse jaren in De Gelderlander-bijlage Spectrum van zaterdag

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.