Volledig scherm
PREMIUM
Knakpaling. Dode paling op een strandje aan de Waal © Sportvisserij Nederland

Het raadsel van de geknakte paling in de Waal: ‘Misschien is er een link met laagwater’

NIJMEGEN - Waardoor worden palingen geknakt? En wat kunnen we er aan doen? Die vragen zijn de inzet van een onderzoek dat wordt uitgevoerd op de Waal en loopt tot eind 2022. Er worden vrijwilligers voor gezocht.

Al zeker vijftien jaar worden er lugubere vondsten gedaan op strandjes langs de Waal: dubbelgeknakte dode palingen. Soms zijn delen van de dieren weggeslagen. Waar worden de verminkingen door veroorzaakt?

Door waterkrachtcentrales in Duitsland? Door scheepsschroeven? Het is niet duidelijk. Een lang onderzoek van Sportvisserij Nederland en Ravon (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) moet er duidelijkheid in brengen. 

Quote

Misschien hebben de verwondin­gen een link met laagwater, dat de afgelopen jaren regelmatig voorkomt.

Niels Brevé , Sportvisserij Nederland

Niels Brevé begeleidt het onderzoek namens Sportvisserij Nederland. Naast zijn werk voor deze organisatie is hij bezig met een promotieonderzoek aan Wageningen Universiteit naar het voorkomen van de Europese steur.

,,In 2015 is  zijn er bij Nijmegen steuren losgelaten in de Waal. Een aantal van hen werd later stroomafwaarts gevonden met snijwonden. Die konden niet veroorzaakt zijn door waterkrachtcentrales, want die zijn er niet tussen het punt van uitzetten en het punt van vinden.’’

Dus moeten de wonden door scheepsschroeven zijn toegebracht. ,,Toen dachten wij: misschien geldt dat dan ook voor de geknakte palingen. Dat was de aanleiding om dit onderzoek te beginnen.’’

Het onderzoek richt zich op grote, geslachtsrijpe vrouwtjespalingen van rond de zeventig centimeter, die met name tussen augustus en november naar zee trekken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’
    PREMIUM
    VIDEO

    Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’

    NIJMEGEN - 3 euro. Dat is de opbrengst van urenlang bedelen op een slechte dag. Als het regent en iedereen zich diep weggedoken in capuchons naar een volgende bestemming haast. De blik op de straatstenen. Niemand die de uitgestoken hand van Frans ziet die een euro wil. Of een sigaret. Of een boterham. Op nog slechtere dagen bedelt hij maar 3 euro bij elkaar én wordt hij uitgescholden, overgoten met cola of bespuugd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.