Volledig scherm
© Peter Franken

Het regent veertien lintjes in Nijmegen

NIJMEGEN - Nijmegen is sinds vandaag veertien personen rijker met een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Hubert Bruls reikte elf keer de versierselen uit die horen bij de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast verraste hij drie Nijmegenaren met de ere-titels Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Jan Aghina (75), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Aghina is medeoprichter van roeivereniging De Drie Provinciën. Hij stond financieel garant tijdens het bouwen van de loods, was bouw- en materiaalcommissaris, roei-instructeur en -coach. Ook Syrische vluchtelingen hebben inmiddels hun weg naar de roeiboten gevonden. Aghina zet zich met cursussen ook in voor het ‘veilig’ roeien op de Maas en de Kraaijenbergse plassen.

René van Berlo (62), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
René van Berlo is oprichter en hoofdredacteur van diverse wijkbladen in Nijmegen. Hij is begonnen met De Dukenburger, ook is hij hoofdredacteur en/of oprichter van Mariken, De Wester, Ney West, De Partituur en Lindenholt Leeft. 

Pierre Demacker (70), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, afdeling Gelre lobbyt hij voor ondertiteling van tv-programma’s, organiseert hij informatiebijeenkomsten, geeft hij voorlichting over gebruik van hoorhulpmiddelen en beheert hij de website. Ook maakt Pierre Demacker zich sterk voor toegankelijkheid van openbare gebouwen voor doven en slechthorenden en behartigt hij hun belangen.

Louis Fliervoet (67), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Voetbalvereniging De Trekvogels kent hem als coach, leider, grensrechter, ‘manusje-van-alles’ bij de jeugdteams, voorzitter van de jeugdcommissie en bestuurslid. Ook is hij actief betrokken bij activiteiten van de vereniging. Daarnaast is Louis Fliervoet de drijvende kracht achter een al 35 jaar bestaande vriendenkring en verzorgt hij de biologische moestuin van deze groep.

Barbara Franke (49), Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw 
Het wetenschappelijke onderzoek van Barbara Franke naar met name ADHD heeft bijgedragen aan opheldering van de genetische architectuur van ADHD en moleculaire verschillen tussen ADHD bij volwassenen en kinderen. Haar onderzoek is van uitzonderlijk hoog en internationaal erkend niveau en heeft de kennis rondom genetische (risico)factoren voor ADHD aanzienlijk vergroot. 

Gijs van Heijst (66), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Gijs van Heijst is voorzitter van Hart voor Hazenkamp, een stichting die zich inzet voor het leef- en woonklimaat in de wijk. Ook is hij actief bij de supportersclub MVV (Maastricht), onder meer als columnist. Verder ondersteunt hij mensen op het gebied van belastingrecht en is hij voorzitter/penningmeester van de Gepensioneerdengroep Anthos (oud-werknemers van C&A).

Titti Mariani (64), Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Als eerste vrouwelijke hoogleraar van de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica richtte zij haar onderzoek op de celbiologie van de plant en de voorplanting bij planten. De kennis over de nachtschaden is door haar onderzoek vergroot en ze maakt wetenschap voor een ieder begrijpelijk. Als Italiaanse expat is zij actief bij Trajanus, een organisatie die in Nederland verblijvende expats kennis laat maken met Nederlandse cultuur, historie en gewoonten. Bij Dante Alighieri zorgt zij als lid er voor dat studenten, medewerkers en geïnteresseerden kennis kunnen maken met Italiaanse kunst en cultuur door muziekavonden en reizen naar Italië te organiseren.

Ronnie Raghoe (66), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Als leerkracht en waarnemend directeur van basisschool De Zonnewende was Ronnie Raghoe vraagbaak voor ouders; hij hielp hen zo nodig bij het invullen van belastingformulieren. Momenteel is hij nog huiswerkbegeleider. In de wijk Brakkenstein zet hij zich in voor het vergroenen van de wijk. Bij het CDA is en was hij onder meer raadslid, fractievolger en lid van werkgroepen. 

Heddy Saris (65), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Voor de Witte Stokken (vereniging voor slechtzienden en doof-blinde mensen) organiseert Heddy Saris spelletjesmiddagen. Ook verzorgde ze cursussen gebarentaal. Ze is secretaris en coördinator van het Nijmeegs Welzijn Doven (NijWeDo) en heeft de wekelijkse dagopvang opgezet voor oudere doven en slechthorenden. Ook het jaarlijkse dagje uit hoort tot haar takenpakket.

Liana Schouten-Hendriks (82), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Liana Schouten is al 47 jaar als vrijwilliger actief bij de Protestantse Gemeente Nijmegen. Ook is zij vrijwilliger bij het voormalige verpleeghuis Margriet en nu het ZZG Herstelcentrum Park Dekkerswald. Zij brengt en haalt bewoners naar en van kerkdiensten. Ook helpt ze bij het organiseren van rommelmarkten en speciale kerkdiensten. 

Annemie Som-Arts (71), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Bij het Damesgilde Lent is Annemie Som voorzitter. Zij verzorgt de jaarlijkse uitstapjes en bezoekt leden die ziek zijn of een jubileum vieren. Ook is ze lid van het Young at Heart-koor van de Maria Geboortekerk en bezoekt ze voor de kerk ouderen en zieken. Bij de afdeling Lent van de Zonnebloem is ze momenteel voorzitter en bezoekt ze wekelijks leden van de vereniging.

Ben van Tienen (79), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Ben van Tienen van het gelijknamige Nijmeegse aannemersbedrijf was bestuurslid van de afdeling Nijmegen van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid en bestuurslid van de KvK voor Centraal Gelderland. Als lid van de gebouwencommissie is hij betrokken bij het onderhoud van de Antonius van Paduakerk. Ook ondersteunt hij iemand met een lichamelijke beperking.

Marian Top-Thomassen (68), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Marian Top is vrijwilliger bij de afdeling Brakkenstein van de Zonnebloem. Ze gaat bij mensen op bezoek, maakt een praatje, gaat met betrokkenen wandelen of helpt hen om weer een hobby op te pakken. Ook is ze mede-organisator van afdelingsmiddagen en de jaarlijkse boottocht van de Zonnebloem regio Nijmegen. Verder zorgt ze voor ondersteuning aan zieken in de wijk Brakkenstein.

Jan Verploegen (80), Lid in de Orde van Oranje-Nassau 
Bij de Tennis- en Padelvereniging Dukenburg Smash is Jan Verploegen al ruim veertig jaar vrijwilliger. Hij zorgt voor het onderhoud van het clubhuis, regelt vervoer, draait bardiensten en geeft leiding aan bridgeactiviteiten. Daarnaast vervoert hij al dertig jaar cliënten van het ZZG-herstelhotel in Groesbeek naar en van het CWZ of het Radboudumc of de dagbehandeling. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.