Het virtueel vernietigen van 'pijnmonsters' helpt mogelijk ook om echt gevoelde lichamelijke pijn te bestrijden.
Volledig scherm
PREMIUM
Het virtueel vernietigen van 'pijnmonsters' helpt mogelijk ook om echt gevoelde lichamelijke pijn te bestrijden. © Foto: Bert Beelen

Het werkt: door de hersenen te foppen met een game voel je de échte pijn niet meer

NIJMEGEN - Pijn waar je al jaren last van hebt, bestrijden met een simpel potje gamen. Dat klinkt als lariekoek. Maar in werkelijkheid is het een veelbelovende therapie. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gaat er de komende maanden volop mee experimenteren.

In de game waarvoor je een virtual reality-bril moet dragen, vliegen letterlijk felrood gekleurde pijnmonsters voor je ogen. Ze reizen over virtuele zenuwbanen razendsnel van bijvoorbeeld pijnlijke onderrug naar hersenen.

Weg pijn

Door de blik te focussen op het ongedierte, vuur je laserstralen af. Om zo de pijnboodschappers één voor één te vernietigen. Omdat dit gebeurt nog voordat de rode monsters in iemands brein aankomen, kunnen de hersenen de pijn nooit registreren. Weg pijn.

Proefpersonen moeten de komende weken ervaren of het foefje voor het echte leven ook werkt.

,,Bij acute pijn, bijvoorbeeld bij het verwisselen van verband van een brandwond, weten we al zeker dat afleiding met een film of game een gunstig effect heeft”, legt medisch psycholoog Froukje de Vries uit waarom ze hoopvol is. 

Quote

Bij acute pijn, bijvoor­beeld bij het verwisse­len van verband van een brandwond, weten we al zeker dat afleiding met een film of game een gunstig effect heeft

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.