Beeld uit graphic novel Naasten
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld uit graphic novel Naasten © Niek van Ooijen

Het ziekteproces, de aftakeling, de angst waarmee je leeft, het staat allemaal in de graphic novel ‘Naasten’

De graphic novel Naasten gaat over de laatste levensfase, gezien door de ogen van de zorgende partner of familie. Het boek is gebaseerd op echte ervaringen. ,,.”

Het is aangrijpend in zijn eenvoud, de serie beelden van dezelfde huiskamer. Eerst oogt alles nog vrij normaal: een vrouw zit op de bank te lezen. Op het volgende plaatje ligt ze op de bank onder een deken, er staat een rollator en op tafel liggen medicijnen. 

Uiteindelijk is het een kamer waar een ziekenhuisbed de dominante plek inneemt, de vrouw ligt in bed, de kat houdt haar gezelschap en de echtgenoot reddert met een dienblad met drankjes. Hij is een mantelzorger geworden.

In één blik zie je in de graphic novel Naasten hoe het ziekteproces het leven van de betrokkenen steeds meer bepaalt. Er is geen ontkomen aan, het is er altijd. 

Quote

Er moet meer oog komen voor de mantelzor­gers. Zij hebben goede ondersteu­ning nodig: praktische hulp én meer erkenning.

Maaike Haan, promovenda
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.